Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Το σταφιδοκέϊκ του Κωστή

O σύζυγός μου, ο Κωστής, δεν ασχολείται καθόλου με τη μαγειρική, πολύ δε περισσότερο με τη ζαχαροπλαστική. Ωστόσο, μετά από παρακλήσεις του ξαδέρφου του που θυμόταν με νοσταλγία τα υπέροχα σταφιδοκέϊκ της θείας του, έψαξε εδώ έψαξε εκεί και ανακάλυψε την ακόλουθη συνταγή. Την οποία δεν ανέθεσε σε κανέναν άλλον να την εκτελέσει, αλλά ανέλαβε τα πάντα μόνος του – παρασκευή και ψήσιμο, ακόμα και να κόψει τις σταφίδες στη μέση (πράγμα που εγώ δεν κάνω ποτέ). Πρόκειται για ένα κέϊκ πεντανόστιμο και πολύ αρωματικό, απόλυτα υγιεινό αφού δεν περιέχει ούτε βούτυρο ούτε αυγά και επί πλέον  νηστήσιμο (για όσους τηρούν τις θρησκευτικές παραδόσεις).Φτιάξτε το και φάτε το. Είναι υπέροχο!

Υλικά

  • ¾ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κιλό αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ¾ φλιτζανιού χλιαρό νερό
  • ¼ φλιτζανιού κονιάκ
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 ¼ φλιτζάνι σταφίδες (κομμένες στη μέση)
  • ½ κουταλιά μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 πρέζα κανέλλα
  • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα, αραιωμένη στον χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο 180 βαθμούς Κελσίου. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκάλι και τον χυμό πορτοκαλιού με την αραιωμένη σόδα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ. Το προσθέτουμε σταδιακά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη ζύμη. Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα που έχουμε αλείψει με λάδι και ψήνουμε για 45-60 λεπτά.

Υ.Γ. Παρ’ όλο που δεν το λέει η συνταγή, εγώ έφτιαξα ένα ωραίο γλάσο σοκολάτας που κατά τη γνώμη μου ταιριάζει τέλεια σ’ αυτό το κέικ.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Μίνα Καραγιάννη

    Πολύ καλή συνταγή. Πάνω κάτω έτσι το φτιάχνουμε τόσα χρόνια.
    Αυτό που δεν κατάλαβα είναι οι κομμένες στη μέση σταφίδες..τι παραπάνω μπορούν να δώσουν άραγε;;
    Την επόμενη φορά θα δω…
    Ευχαριστώ

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Είχα και ‘γω την ίδια απορία αλλά υποθέτω ότι έτσι το κέϊκ γίνεται πιο νόστημο αφού απελευθερώνεται η σάρκα της σταφίδας. Αλλά πρέπει να μας πει η Όλγα αν κάνει διαφορά. Τέτοια υπομονή πάντως δεν θα την είχα.

  • Όλγα Λαζοπούλου

    Κατά την άποψή μου, οι κομμένες σταφίδες δεν προσθέτουν τίποτα. Γι’ αυτό εξάλλου κι εγω δεν τις κόβω ποτέ. Μάλλον η οδηγία απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να κάνουν τη ζωή τους δύσκολη. Το δικό μου μότο είναι «Keep it simple».

  • Tις σταφίδες τις κόβω για να έχουν μικρότερο όγκο στη μάζα του κέικ. Σίγουρα όμως τα συστατικά που απελευθερώνει προσθέτουν στη γεύση όπως λέει η Φαίδρα. Οι γάλλοι λένε «couper les cheveux en quatre», εδώ τουλάχιστον έχουμε τη σταφίδα στα δύο! Ευχαριστώ που ασχοληθήκατε με τη συνταγή.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.