Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Έρασμος και Κομένιος

Με αφορμή κάτι που έγραψε η Όλγα Λαζοπούλου στο άρθρο της «Το ωραίο Βίλνιους» , αναρωτήθηκα πόσο σπουδαίος ήταν αλήθεια ο Έρασμος που έχει δώσει το όνομά του σ’ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμήθηκα ότι κάποτε είχα διαβάσει μια βιογραφία του Στέφαν Τσβάϊχ για τον «Erasmus Rotterdamus» και είπα να ψάξω λίγα περισσότερα πράγματα γι’αυτόν.

Ο Έρασμος (Δεσιδέριος Εράσμους) γεννήθηκε μεταξύ 1466 και 1469 στο Ρόττερνταμ και πέθανε το 1536 στη Βασιλεία. Ήταν μεγάλος ανθρωπιστής και φιλόλογος, περίφημος για την αρχαιομάθειά του, τη λεπτότητα των παρατηρήσεών του και το σπινθηροβόλο πνεύμα του. Ταξίδεψε στις σπουδαιότερες πόλεις της Ευρώπης, αγωνίστηκε ενάντια σε κάθε αυθεντία βασιλέων και κλήρου, προετοίμασε την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση, σατίρισε τα ελαττώματα της εποχής του και εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την χειραφέτηση του ανθρώπινου πνεύματος, μακριά από προλήψεις και δογματισμούς. Σαν συγγραφέας υπήρξε ακούραστος και πολύ παραγωγικός. Τα σπουδαιότερα έργα του, αληθινά αριστουργήματα ύφους και πνεύματος, είναι το «Μωρίας εγκώμιον» και οι «Συνομιλίες» του.

Ένα άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρει το όνομα του Κομένιου, οπότε είπα ν’ανοίξω την εγκυκλοπαίδεια για να μορφωθώ και γι’αυτόν.

Ο Ιωάννης Αμώς Κομένιους, στα τσέχικα Komensky, γεννήθηκε το 1592 και πέθανε το 1670. Ήταν μέγας Βοημός θεολόγος και παιδαγωγός. Έζησε περιπετειώδη βίο, χειροτονήθηκε ιερέας, έκανε πολλά ταξίδια, διετέλεσε επίσκοπος της αδελφότητας των Βοημών στη Λίσσα της Πολωνίας, έγραψε διάφορα ηθικοθρησκευτικά και παιδαγωγικά έργα. Το σπουδαιότερο απ’αυτά είναι η «Μεγάλη διδακτική» που μεταφράστηκε σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου. Στα παιδαγωγικά του έργα υπεραμύνεται των δικαιωμάτων της μητρικής γλώσσας έναντι της λατινικής και συστήνει ν’αποκτούν οι μαθητές τις γνώσεις τους με τρόπο εποπτικό, αυτενεργώντας και προχωρώντας από τα γνωστά στα άγνωστα. Ο Κομένιος θεωρείται πατέρας της νεότερης παιδαγωγικής.

Περισσότερα για τα προγράμματα «Εrasmus» και «Comenius» μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τα βιογραφικά στοιχεία είναι από το εγκυκλοπαιδικό λεξικό της Πρωίας και από την Βικιπαίδεια.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.