Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Φράκιγκ

Διάβασα πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Σπήγκελ» σχετικώς με μία νέα τεχνολογία εξαγωγής φυσικού αερίου, η οποία ονομάζεται «φράκιγκ».

Εδώ και δύο περίπου χρόνια, ενεργειακοί κολοσσοί προσπαθούν με αυτήν την μέθοδο να εξαγάγουν αέριο από βάθος χιλιάδων μέτρων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Εξ αιτίας της δραστηριότητας αυτής έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες θέσεις εργασίας αλλά και πολλοί νέοι …τεχνητοί σεισμοί. Στην Πολωνία οι αρχές έχουν δώσει μέχρι στιγμής άδεια για 70 γεωτρήσεις, ενώ σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση πραγματοποιούνται ανάλογες προσπάθειες στις ΗΠΑ, οι οποίες για πρώτη φορά έχουν ξεπεράσει τη Ρωσία σε παραγωγή φυσικού αερίου. Σύμφωνα με αμερικανούς επενδυτές, η παραγωγή αερίου στις ΗΠΑ είναι διπλάσια από εκείνη του πετρελαίου της Σ. Αραβίας. Και για να παραμείνουμε στους αριθμούς, τα υπολογιζόμενα αποθέματα αερίου παγκοσμίως ανέρχονται σε 44 χιλιάδες εξάκις εκατομμύρια Τζάουλ εκ των οποίων τα 35 χιλιάδες προέρχονται απ’αυτές τις μη συμβατικές πηγές. Τα αποθέματα πετρελαίου μετά βίας ξεπερνούν το ταπεινό νούμερο των 17 χιλιάδων. Ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει εικόνα του μεγέθους ενός Τζάουλ, μπορεί να κάνει την σχετική σύγκριση ανάμεσα στους αριθμούς.

Σήμερα οι μηχανικοί είναι σε θέση να καθοδηγούν τα γεωτρύπανα-τυφλοπόντικες με ακρίβεια λιγότερη του μέτρου και αυτό σε βάθος οκτώ χιλιομέτρων. Η πορεία που ακολουθούν στην συνέχεια είναι η εξής: με τη βοήθεια τεραστίων αντλιών ασκούνται μεγάλες πιέσεις στο σημείο εκείνο του υπεδάφους, ρίχνονται εκατομμύρια λίτρα νερού, ειδικής άμμου και χημικών, ανάμεσα στα οποία και δηλητηριώδεις ουσίες. Αυτές οι ουσίες έχουν σκοπό να σκοτώσουν μικροοργανισμούς, οι οποίοι εμποδίζουν την έξοδο του αερίου. Η πίεση στα έγκατα της γης είναι τόσο μεγάλη που ο βράχος σπάει. Από το ρήγμα που δημιουργείται και συχνά έχει μέγεθος εκατοντάδων μέτρων, αντλείται το υγρό πάλι πίσω, το οποίο όμως περιέχει αέριο, όπως συμβαίνει σ’ένα μπουκάλι με αναψυκτικό. Η πίεση του αερίου με την πάροδο των μηνών εξασθενεί οπότε χρειάζεται να εφαρμοστεί και πάλι η ίδια μέθοδος. Κι εδώ τα νούμερα είναι απίστευτα: στις ΗΠΑ κάθε μήνα προστίθενται γύρω στις 120 με 150 τέτοιου είδους γεωτρήσεις.

Το ένα εντυπωσιακό σημείο είναι ότι η αυτή η τεχνολογία βασίζεται στη δημιουργία ελεγχόμενου σεισμού και εδώ ομολογώ ότι μου λείπουν οι τεχνικές γνώσεις για να αξιολογήσω τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο υπέδαφος. Το δεύτερο είναι οι οικονομικές επιπτώσεις, διότι πραγματικά μιλάμε για μια ενεργειακή επανάσταση. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι γερμανικός κολοσσός πώλησης φυσικού αερίου έχει θορυβηθεί με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ανταγωνισμό αυτή η απροσδόκητη αύξηση ποσότητας στην παροχή φυσικού αερίου στην αγορά. Το οικονομικό θέμα είναι αρκετά περίπλοκο γιατί υπάρχουν συμφωνίες δεκαετιών με παροχείς από τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς, οι οποίες μπορεί να αποβούν πολύ επιζήμιες. Πάλι στα τελευταία δυο χρόνια οι παροχείς φυσικού αερίου στην αγορά αυξήθηκαν από 8 σε 31.

Η Γερμανική τηλεόραση έδειξε προσφάτως ρεπορτάζ σχετικό με την διαμαρτυρία των κατοίκων σε περιοχή στα δυτικά της χώρας, όπου ή Έξον ασκεί αυτήν την τεχνολογία και σύμφωνα με τους κατοίκους μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής τους. Στην τηλεοπτική εκπομπή δεν αναφέρθηκε ότι πρόκεται για «φράκιγκ», είναι όμως προφανές.

Κλείνοντας, ένα τελευταίο νούμερο από το «Σπήγκελ»: τα παγκόσμια αποθέματα εξαγωγής φυσικού αερίου με παραδοσιακό τρόπο είναι περίπου 240 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με τη νέα μέθοδο ανέρχονται σε παραπάνω από 1700, δηλαδή επταπλάσιες ποσότητες. Η παγκόσμια κατανάλωση το 2099 ανήλθε σε 2,9.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Μιχάλης Παρασκευόπουλος

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Ψάχνοντας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα του fracking (hydraulic fracturing) έπεσα πάνω σε ένα εταιρικό video από την Shell που παρουσιάζει τις τεχνικές αρχές του τρόπου εξαγωγής:

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

   Ήθελα και ‘γω Philip να σε συγχαρώ για το κατατοπιστικό σου άρθρο. Διαβάζω ότι σε Βρετανία, Γαλλία (όπου το ονομάζουν gaz de schiste) (αλλά και Καναδά) ο κόσμος κινητοποιείται πολύ εναντίον γιατί ανησυχεί για τις επικίνδυνες επιπτώσεις τέτοιας τεχνολογίας και δεν έχει άδικο. Να παρακολουθούμε το θέμα.

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Ορίστε το τραίλερ

  μιας ταινίας του 2010 με πολλά βραβεία αλλά και το ευχάριστο νέο ένος μορατόριουμ που κερδήθηκε στη Νέα Υόρκη http://bit.ly/bMbVZv

 • Pingback: Το δέντρο της ζωής | People & Ideas

 • Pingback: Κινούμενα σχέδια που εξηγούν διάφορα πράγματα! — People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.