Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πορτραίτα επιστημόνων: Δρ Μάξιμος Τσάλας

Ο Δρ Μάξιμος Τσάλας είναι ερευνητής στο Ολλανδικό κρατικό κέντρο ερευνών FOM Rijnhuizen. Πτυχιούχος Φυσικής, πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2000, δουλεύοντας πάνω σε εφαρμογές της θεωρίας του χάους σε αστροφυσικά πλάσματα. Υπήρξε έπειτα συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», εξωτερικός συνεργάτης στο γερμανικό ινστιτούτο Max-Planck-Institut für Plasmaphysik (IPP) και ερευνητής στον Ευρωπαϊκό αντιδραστήρα JET στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή την περίοδο ασχολείται με τη διάγνωση πλάσματος σε θερμοπυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου τόκαμακ, με χρήση ακτίνων λέιζερ.
Γιατί είστε σ’ αυτόν τον τομέα;

Από μικρός ήμουν περίεργος για το πώς λειτουργεί ο κόσμος, δηλαδή ποιοί είναι οι θεμελιώδεις κανόνες που τον διέπουν. Η Φυσική ήταν αυτόματη επιλογή για μένα, δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να σπουδάσω κάτι διαφορετικό. Στον κλάδο της θερμοπυρηνικής σύντηξης βρέθηκα κατά σύμπτωση όταν έψαχνα για δουλειά μετά το διδακτορικό μου.
Ποιο μεγάλο ερώτημα του κλάδου σας που έχει απαντηθεί, ξεχωρίζετε;

Ο κλάδος της θερμοπυρηνικής σύντηξης έχει μάλλον πρακτικό προσανατολισμό. Αντί για μεγάλο ερώτημα, θα ανέφερα ως το κυριότερο επίτευγμα του κλάδου το ρεκόρ παραγωγής θερμοπυρηνικής ενέργειας που έγινε στον ευρωπαϊκό πειραματικό αντιδραστήρα JET (Joint European Torus) το 1997. Δυστυχώς, από τo 1997 το ρεκόρ αυτό δεν έχει ξεπεραστεί.
Κάποιο που παραμένει άγνωστο;

Το αν η παραγωγή θερμοπυρηνικής ενέργειας μέσω μαγνητικής συγκράτησης θα μπορέσει τελικά να αποτελέσει βιώσιμη πηγή ενέργειας και να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες τις ανθρωπότητας. Προς το παρόν υπάρχουν αρκετά τεχνολογικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να επιτευχθεί αυτό.
Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή της καριέρας σας;

Όταν ύστερα από μακροχρόνια εκπαίδευση έγινα καθοδηγητής πειραμάτων στο JET, τον μεγαλύτερο πειραματικό θερμοπυρηνικό αντιδραστήρα στον κόσμο.
Η καλύτερη ιδέα που είχατε ποτέ;

Είναι πολύ τεχνική! Έχει σχέση με τη μέτρηση ροών κοντά στα τοιχώματα ενός θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα.
Ποιο ερώτημα σας ταλαιπωρεί;

Αυτή την περίοδο ασχολούμαι με τον σχεδιασμό ενός καινούργιου διαγνωστικού συστήματος που θα μετράει πυκνότητες και θερμοκρασίες στην καρδιά ενός αντιδραστήρα χρησιμοποιώντας ακτίνες λέιζερ, και με απασχολούν πολλά τεχνικά θέματα γύρω από τον σχεδιασμό αυτό.
Τι σημαίνει έρευνα για σας, με τρεις μόνο λέξεις;

Περιέργεια, δημιουργικότητα, επιμονή.
Έρευνα και Ελλάδα, ίσον επαγγελματική αυτοκτονία;

Στη δικιά μου περίπτωση ναι. Αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό ύστερα από 4 χρόνια ως συνεργάτης ερευνητής στο Δημόκριτο, λόγω έλλειψης ευκαιριών, επιστημονικής υποδομής και, κυρίως, της δυνατότητας μιας ομαλής επαγγελματικής εξέλιξης.
Οι λέξεις επιστήμη και ομορφιά συνδυάζονται;

Και βέβαια! Θεωρώ ότι οι μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις, όπως η θεωρία της Σχετικότητας, η Κβαντομηχανική ή η θεωρία της Εξέλιξης είναι έργα τέχνης και συγκατατάσσονται στα ομορφότερα δημιουργήματα της ανθρωπότητας.
Μια συμβουλή στις νεότερες γενιές;

Δεν είμαι καλός στις συμβουλές! Κάθε άνθρωπος πρέπει να διαλέγει το δρόμο, να μαθαίνει από τα λάθη του.
Τι σας τρομάζει;

Η έλλειψη επαγγελματικών ευκαιριών στον ερευνητικό τομέα, ιδίως όταν έπειτα από μερικά χρόνια σε έναν κλάδο υπερ-εξειδικεύεσαι.
Ένα βιβλίο που θα ξαναδιαβάζατε με χαρά;

Το “The Bloody Chamber” της Angela Carter.
Ένα τραγούδι, ένα ποίημα ή ένας πίνακας που ξεχωρίζετε και σας εμπνέει;

Οι συνθέσεις πιάνου του Chopin. Η πρώτη στροφή του ποιήματος «Αιμιλιανός Μονάη, Αλεξανδρεύς, 628-655 μ.Χ.» του Κ. Καβάφη, και το ποίημα «He Wishes For The Cloths Of Heaven» του W.B. Yeats. Τα κόμικς του Hugo Pratt.
Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε τα πορτραίτα άλλων επιστημόνων, παρακαλώ πληκτρολογήστε τις λέξεις «πορτραίτα επιστημόνων» στo πεδίο «Search».

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.