Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Φιλοσοφίες

Η μοίρα, όπως λένε, με έφερε να ζω μακριά από την πατρίδα μου, για δεύτερη φορά στη ζωή μου. Φυσικά ήταν επιλογή μου, αλλά στις μέρες μας πολλοί γνωρίζουμε πόσο επιλογή μπορεί να είναι αυτό για έναν Έλληνα. Ωστόσο άλλος είναι ο λόγος που αποφάσισα να γράψω αυτή την σελίδα.

Ένα πράγμα που μού λείπει στην ξενιτειά είναι μία αρκετά πλούσια βιβλιοθήκη που είχα στην Ελλάδα. Όλα τα βιβλία βρίσκονται στιβαγμένα σε υπόγεια και σε κούτες. Τις τελευταίες μέρες θυμάμαι κάτι χωρίς λεπτομέρειες και μού λείπουν αυτές οι πηγές, ώστε να το ξαναφέρω στην μνήμη μου ολόκληρο. Είναι όπως ένα παζλ, κάποια κομμάτια λείπουν.

Αυτό που μού έρχεται στην μνήμη είναι η περίπτωση του Λάλα. Ο Λάλας ήταν ένας μουσικός από την Θεσσαλονίκη, που υπήρξε μεταξύ των άλλων μαθητής του Βάγκνερ. Ανάμεσα σε άλλες συνθέσεις, στο ενεργητικό του καταγράφονται αρκετές όπερες, ίσως σε στυλ του δασκάλου. Κάποια στιγμή όμως ο Λάλας πέθανε και οι κληρονόμοι του αποφάσισαν να στείλουν τα χειρόγραφα για έκδοση στην Ιταλία. Το πλοίο που τις μετέφερε τορπιλλίστηκε από ένα υποβρύχιο (αν θυμάμαι καλά γερμανικό) κι έτσι οι νότες του Λάλα έγιναν τροφή για τα ψάρια. Οι κόποι μιας ζωής, το πνεύμα του, αυτή η σπουδαία κληρονομιά του χάθηκαν για πάντα, καμμία τεχνολογία, ούτε μελλοντική, δεν μπορεί να την επαναφέρει.

Στην σημερινή εποχή της ψηφιακής τυπογραφίας ζούμε την αντίθετη ακριβώς περίπτωση, τίποτε δεν πάει χαμένο, τα πάντα αναπαράγονται πολλές φορές. Η ψηφιακή αντιγραφή είναι σχεδόν δωρεάν, το γκουγκλ νά ΄ναι καλά με το μισό εκατομμύριο σκληρούς δίσκους (από τότε που διάβασα αυτό το νούμερο θα πρέπει να έχουν αυξηθεί κατά πολύ). Πρέπει να δούμε ωστόσο, ότι παράλληλα με αυτό γεμίσαμε και πολλά σκουπίδια. Ο κάθε πικραμένος, που λένε, ανοίγει το δικό του μπλογκ και γράφει, γράφει, γράφει… τις περισσότερες φορές ασυναρτησίες. Πολυλογία πλέον και στον γραπτό λόγο, για να μην πω για την ανορθογραφία, ασυνταξία και πολλά άλλα α-.

Τι γκρινιάζεις, θα πει κάποιος, αν δεν σού αρέσει μην τα κοιτάς. Έτσι είναι όντως, δεν παύουν όμως να σε ζαλίζουν, είναι σαν την φασαρία στον δρόμο, η οποία εκτός από ακουστική μπορεί να είναι και οπτική.

Πού είναι όμως η μουσική του Λάλα, που ούτε ένα δείγμα δεν έχουμε να δούμε πώς έγραφε; Πού είναι οι μισές από τις καντάτες του Μπαχ που έχουν χαθεί; Κάπου 200 σώθηκαν και μπορούμε σήμερα να τις απολαμβάνουμε, άλλες τόσες όμως δεν υπάρχουν. Πόσα άλλα έργα συνθετών παλαιότερης εποχής δεν υπάρχουν; Εάν ζούσαν σήμερα θα κυκλοφορούσαν στο Ίντερνετ, σε κάθε μορφή νόμιμης ή ημι-νόμιμης διαδικτυακής συναλλαγής και θα απολάμβαναν αιώνια αθανασία. Όπως άλλωστε συμβαίνει με όσα έργα τους έχουν σωθεί, παρέα με ένα σωρό τραγουδάκια ευρείας κατανάλωσης.

Υ.Γ. Πηγαίνοντας στο πιεστήριο, με ειδοποίησαν ότι υπάρχει ηχογράφηση έργου του Λάλα στο γιου τιουμπ. Αυτή η απεραντωσύνη του ίντερνετ…Πρόκειται για χορωδιακό εκκλησιαστικό με τίτλο «Η σκήτη»

Θυμίζει ρώσικη εκκλησιαστική μουσική, μοιάζει με Μπορτνιάνσκυ. Στην ιστοσελίδα υπάρχει η ελληνική μετάφραση του γερμανικού κειμένου από τον ίδιο τον συνθέτη.

Και τελικά βρήκα λινκ με μερικά στοιχεία του Λάλα εδώ.
Σημ.: Sailaway είναι το όνομα ενός μέλους του P&I που ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία. Γι’αυτές τις μέρες, μαζί με ευχές σε όλους, έστειλε ένα ατμοσφαιρικό στιγμιότυπο από την εκκλησία Αλεξάντερ Νέφσκι, τον Καθεδρικό της Σόφιας.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Λητώ Σεϊζάνη

  Philip κρίμα που χάθηκαν τα έργα του κι ευχαριστούμε που μας έδωσες ένα μικρό δείγμα και πληροφορίες για την προσωπικότητα αυτή.
  Είχαμε γράψει κάποτε για χαμένα και κατεστραμμένα έργα (εικαστικά) εδώ
  https://peopleandideas.gr/2010/10/13/van-gogh_chalepas/
  Όσο για τα μπλογκ δεν συμφωνώ, πολλοί ερασιτέχνες του γραψίματος τα καταφέρνουν καλύτερα από τους διάφορους δημοσιογράφους που το όνομά τους εμφανίζεται σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και πόρταλ.
  Sailaway πολύ καλή η φωτογραφία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.