Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Τα κατά Ματθαίον Πάθη του Μπαχ

Το έργο «Τα κατά Ματθαίον Πάθη» του Μπαχ είναι ένα ορατόριο σε «λιμπρέτο» του Πικάντερ, και αντιπροσωπεύει ένα έργο θεμέλιο της κλασσικής μουσικής, η εκτέλεση του οποίου διαρκεί 2 ώρες και 45’. Παίχτηκε για πρώτη φορά την Μεγάλη Παρασκευή  του 1729 στην εκκλησία του Αγίου Θωμά στη Λειψία όπου ο Μπαχ ήταν κάντορας από το 1723 μέχρι το θάνατό του το 1750. Το έργο έχει μια ασυνήθιστη ιδιαιτερότητα: ο Μπαχ το συνέθεσε έχοντας υπ’όψη του την ακριβή αρχιτεκτονική του χώρου άρα την ακουστική δυνατότητά του. Η εκκλησία περιλαμβάνει δυο αντικριστά εκκλησιαστικά όργανα, το ένα πάνω από την είσοδό της και το άλλο πίσω από την χορωδία. Έτσι ο Μπαχ τοποθέτησε διπλή ορχήστρα και διπλή χορωδία, με το ακροατήριο στη μέση σε στερεοφωνική θέση.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Λητώ Σεϊζάνη

    «Τα κατά Ματθαίον Πάθη» του Μπαχ είναι ένα ορατόριο σε κείμενο του Πικάντερ. Εκ παραδρομής γράφτηκε ότι είναι σε λιμπρέτο αλλά το λιμπρέτο είναι όρος της όπερας.

  • Το κείμενο είναι από το «Κατά Ματθαίον» Ευαγγέλιο στην μετάφραση τού Λούθηρου. Ο Μπαχ συνέθεσε ορατόρια και για τα 4 Ευαγγέλια, από τα οποία το «Κατά Μάρκον» δυστυχώς έχει χαθεί.

  • Pingback: Η Κάσος και ο Μπαχ | People & Ideas

  • Pingback: Μέντελσον – People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.