Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μια πολύ ροζ ανάμνηση

Mousse_de_fraises

Το γλυκό που ήταν σήμα κατατεθέν στα οικογενειακά μας τραπέζια και που το έφτιαχναν μαμά και θείες ήταν μια τούρτα φράουλα, ελαφριά και δροσερή, με μεταξένια υφή και λαχταριστό ροζ χρώμα. Και δεν την τρώγαμε μόνο την άνοιξη, όπως είναι αναμενόμενο με ένα φρούτο που δεν το βρίσκεις εύκολα όλο τον χρόνο, γιατί οι κυρίες της οικογενείας φρόντιζαν να έχουν πάντα στην κατάψυξή τους πολτοποιημένες φράουλες. Έτσι το αγαπημένο μας γλυκό εμφανιζόταν ακόμα και τα Χριστούγεννα ή σε γενέθλια που έπεφταν φθινόπωρο ή μες στο καταχείμωνο — ίσως λίγο παράταιρο, αλλά πάντα σαν μια νότα αισιοδοξίας. Τηρώντας την οικογενειακή παράδοση, φτιάχνω αυτό το γλυκό τουλάχιστον δυο τρεις φορές τον χρόνο, όμως πάντα την εποχή της φράουλας καθώς δεν είμαι τόσο προνοητική όσο οι παλιές νοικοκυρές.

Υλικά

  • 1 πακέτο σαβουαγιάρ
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 3 ποτήρια πολτοποιημένη φράουλα
  • 3 κουταλιές λεμόνι
  • 1,5 ποτήρι ζάχαρη
  • 500 γρ. γιαούρτι στραγγισμένο
  • 4 φακελάκια ζελέ φράουλα

Στρώνω τα σαβουαγιάρ που ποτίζω με το γάλα σε μια φόρμα για κέικ. Τα αφήνω κατά μέρος. Λιώνω τα τρία φακελάκια ζελέ με τρία ποτήρια βραστό νερό. Αφήνω το ζελέ να κρυώσει λίγο. Εν τω μεταξύ, ανακατεύω την πολτοποιημένη φράουλα με τη ζάχαρη, το λεμόνι και το στραγγισμένο γιαούρτι μέχρι να έχω ένα ενιαίο μίγμα. Αναμιγνύω το μίγμα πολτοποιημένης φράουλας με το ζελέ και το αφήνω στο ψυγείο μέχρι να πήξει λίγο. Ενώ το μίγμα είναι ρευστό ακόμα, το μεταφέρω πάνω από τα σαβουαγιάρ. Το βάζω πάλι στο ψυγείο μέχρι να πήξει τελείως. Τέλος λιώνω το τέταρτο φακελάκι ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και το ρίχνω από πάνω. Περιμένω μέχρι να πήξει και αυτή η στρώση.

Υ.Γ. Η τελευταία στρώση με το ζελέ μπορεί να παραληφθεί και, εναλλακτικά, να γαρνίρουμε με κρέμα σαντιγύ και φράουλες με ζάχαρη.


Σχολιάστε το άρθρο

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Το κλασσικό όνομα του γλυκού αυτού είναι Σαρλότ φράουλας (Charlotte aux fraises) αν δεν κάνω λάθος όπου βάζεις τα μπισκότα όρθια γύρω γύρω και στον πάτο της φόρμας. Αλλά γιατί να κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη;
    Είναι πάντα εντυπωσιακό γλυκό, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και φυσικά γίνεται με βατόμουρα κατεψυγμένα και με διάφορες παραλλαγές για την εμβάπτιση των σαβουαγιάρ.
    Μου αρέσει που έβαλες γιαούρτι στραγγιστό και όχι κρέμα γάλακτος. Με Philadelphia ίσως να είναι επίσης καλό αλλά θέλει τόση ποσότητα που δεν συμφέρει.
    Χαίρομαι πολύ που μου το θύμισες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.