Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Κι εσύ χαμογελάς κύριε Γκολντόνι

Μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να μας κάνουν να γελάμε ακόμα και αιώνες μετά τον θάνατό τους. Τι πιο ωραίο απ’το να αφήνει κανείς κληρονομιά στον κόσμο το γέλιο! Το πέτυχε ο Αριστοφάνης, το πέτυχε και ο θεατρικός συγγραφέας Κάρλο Γκολντόνι που γεννήθηκε στην Βενετία το 1707 και πέθανε στο Παρίσι το 1793. Υπήρξε αναμορφωτής της ιταλικής κωμωδίας καθώς αντικατέστησε τη φάρσα της εποχής με την κωμωδία χαρακτήρων, σχολιάζοντας με μοναδικό τρόπο τις διάφορες κοινωνικές τάξεις. Κράτησε όμως ορισμένα παραδοσιακά στοιχεία της Κομμέντια ντελλ’Άρτε, γι’αυτό και ο Αρλεκίνος είναι πρωταγωνιστής ενός έργου του, του γνωστού «Υπηρέτη δύο αφεντάδων».

Στην Ελλάδα ο Γκολντόνι είναι ιδιαίτερα αγαπητός και εκτός από τον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων», παίζεται συχνά ένα από τα πάμπολλα θεατρικά του έργα, το καλύτερό του ίσως, η «Λοκαντιέρα». Ένα πολύ ωραίο ανέβασμα ενός άλλου έργου του με τίτλο «Οι αγροίκοι» είχε κάνει κάποτε ο Λευτέρης Βογιατζής στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων.

Στο Εθνικό Θέατρο παίζεται τώρα η «Τριλογία του παραθερισμού» που έχει σαν θέμα την ανησυχία, την αγάπη και τη ζήλεια. Εδώ ο έρωτας απειλεί να ανατρέψει την ηθική και την τιμή της οικογενείας των πρωταγωνιστών.

Περισσότερα για το έργο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Με την ευκαιρία, στο ίδιο σάϊτ συγκεντρώνονται υπογραφές για να μην κλείσει το θεατρικό μουσείο.

Πραγματικά είναι κρίμα. Αν δεν βρείτε καιρό να το επισκεφτείτε και να το στηρίξετε με την παρουσία σας, ίσως θα μπορούσατε να υπογράψετε για την σωτηρία του.

Υ.Γ.: Ο τίτλος του κειμένου «Κι εσύ χαμογελάς κύριε Γκολντόνι» αναφέρεται σ’ένα ποίημά μου για τον συγγραφέα και την γενέτειρά του, Βενετία που μπορείτε να διαβάσετε στο www.litoseizani.com

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.