Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Κοράλλια, μαλάκια και καρκινοειδή

Θα υπάρχουν κοραλλιογενείς ύφαλοι και κοχύλια σε 50-100 χρόνια; Μήπως τα βάθη των ωκεανών είναι καταδικασμένα να γίνουν μια θλιβερή έρημος στρωμένη μόνο με φύκια; Όχι αναγκαστικά αλλά ο κίνδυνος υπάρχει, όπως γράφτηκε στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού National Geographic που αφιερώνει μια μεγάλη έρευνα 20 σελίδων για το θέμα της οξείδωσης των ωκεανών και παρουσιάζει τα αίτια, τις προβλεπόμενες επιπτώσεις και τους τρόπους να ξεφύγουμε από αυτό. Διαδικτυακά μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της E. Kolbert που συνοδεύεται από καταπληκτικές φωτογραφίες του D. Liittschwager.

Το θέμα είναι γνωστό από το 2005 οπότε παρατηρήθηκε μια έξαρση στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από τους ωκεανούς παράλληλη με την όλοαυξανόμενη συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα. Φαινόμενο φυσιολογικό και θεμιτό εφ’όσον μειώνει την ατμοσφαιρική συγκέντρωση σε CO2 και έτσι ρυθμίζει έμμεσα τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ενώ σε υπερβολικό βαθμό βάζει σε κίνδυνο σε βάθος χρόνου όσους οργανισμούς περιέχουν ανθρακικό οξύ του ασβεστίου όπως τα κοράλλια, τα διάφορα μαλάκια, τα καρκινοειδή αλλά και το φυτοπλαγκτόν με επιπτώσεις σε όλη την τροφική αλυσίδα και την βιο-γεω-χημεία των ωκεανών. 1.

Δείτε το παρακάτω σχετικό ντοκυμανταίρ της NRDC με αφηγήτρια την Sigourney Weaver.Notes:

  1. Anthropogenic ocean acidification over the twenty-first century and its impact on calcifying organisms, Orr J. et al., Nature, 29 septembre 2005

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.