Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο Πέτρος και ο λύκος

Θυμάστε το μουσικό παραμύθιΟ Πέτρος και ο λύκος” του Sergueï Prokofiev που γράφτηκε το 1936 με σκοπό να εξοικειώσει τα παιδιά με ορισμένα όργανα της συμφωνικής μουσικής;

Απλοϊκό αλλά εκλεπτυσμένο και εξαιρετικά υποβλητικό έργο έχει αρέσει σε γενιές παιδιών αλλά και σε μεγάλους. Παρουσιάστηκε από πολλές ορχήστρες, διάσημοι αφηγητές όπως ο Ζακ Μπρελ το τίμησαν, έγινε κινούμενο σχέδιο πολλές φορές και μουσική υπόκρουση σε διαφήμιση του 2010!

Η υπόθεση έχει ως εξής: ο Πέτρος είναι ένα μικρό αγοράκι που ζει στη ρώσικη επαρχία μαζί με τον παππού του. Μια μέρα, ξεχνάει την πόρτα του κήπου ανοιχτή και μια πάπια επωφελείται για να πάει στη γειτονική λίμνη να κολυμπήσει. Εκεί τσακώνεται με ένα πουλί ενώ πλησιάζει μια γάτα. Ο Πέτρος όμως προειδοποιεί το πουλί, και αυτό ανοίγει τα φτερά του και πετάει σ’ ένα κοντινό δέντρο να γλυτώσει. Ο παππούς του Πέτρου καταφθάνει μουρμουρίζοντας και επαναφέρει το παιδί στο σπίτι. Κλείνει την πόρτα του φράκτη γιατί ανησυχεί ότι θα εμφανιστεί ο λύκος. Πράγματι αυτό γίνεται. Ο γάτος το αντιλαμβάνεται και σκαρφαλώνει ψηλά στο δέντρο να προστατευτεί ενώ η πάπια που μόλις βγήκε από τη λίμνη είναι άτυχη και ο λύκος την κάνει μια χαψιά. Ο Πέτρος που τα είδε όλα, παίρνει ένα μακρύ σκοινί, σκαρφαλώνει τη μάντρα και ανεβαίνει στο δέντρο. Ζητάει απ’ το πουλί να πετάξει σε κύκλους πάνω από το κεφάλι του λύκου ώστε να του αποσπάσει την προσοχή. Ετοιμάζει μια θηλιά, τη ρίχνει και καταφέρνει να πιάσει το λύκο απ’ την ουρά. Οι κυνηγοί εμφανίζονται εκείνη τη στιγμή καθώς βγαίνουν από το δάσος. Θέλουν να ρίξουν μια τουφεκιά στον λύκο αλλά ο Πέτρος τους σταματάει. Όλοι μαζί ξεκινούν τότε μια θριαμβευτική πομπή με την οποία οδηγούν τον λύκο στο ζωολογικό κήπο και κλείνει το έργο.

Η στρατηγική του Prokofiev ήταν απλή και συγχρόνως ευρηματική. Ενώ ο αφηγητής μιλάει, η ορχήστρα τονίζει τα λεγόμενά του με μουσικά διαλείμματα όπου οι πρωταγωνιστές του έργου εκπροσωπούνται με ένα συγκεκριμένο όργανο αλλά και ένα συγκεκριμένο μουσικό θέμα. Στον μικρό Πέτρο αντιστοιχεί το κουαρτέτο βιολιών, στο πουλί το φλάουτο, στην πάπια το όμποε, στη γάτα το κλαρινέτο, στον παππού το φαγκόττο, στους κυνηγούς τα πνευστά, ενώ τις τουφεκιές παριστάνουν τα κρουστά και ο λύκος είναι τα κόρνα. Ο χαρακτήρας κάθε οργάνου αποδίδει εύστοχα και τον χαρακτήρα των πρωταγωνιστών. Αντιλαμβανόμαστε χωρίς δυσκολία την ευκινησία και τη φωνητική δυνατότητα του πουλιού χάρη στον κρυστάλλινο ήχο του φλάουτου, όπως η μουσική μαρτυράει τον αδέξιο χαρακτήρα της πάπιας, τη χαρακτηριστική αιλουροειδή ευλυγισία της γάτας με τη φυσική πονηριά της, τη μουρμούρα και την καυστικότητα του παππού, το λυπητερό και συνάμα μαγευτικό πλησίασμα του λύκου, τη χαρούμενη λαμπρότητα των κυνηγών και τέλος τον αυθορμητισμό και την απλότητα του Πέτρου.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.