Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Διάφορες μόδες στα βιβλιοπωλεία

Θυμάστε την μόδα με τα βιβλία για σπίτια, για εσωτερική διακόσμηση, δηλαδή, και αρχιτεκτονική; Ξεχάστε την. Όλα εκείνα τα ογκώδη λευκώματα με τα ωραία αιγαιοπελαγίτικα σπίτια, τις βίλες στην Καλιφόρνια, στο Μαρόκο ή στην Ίμπιζα; Με τα αρχοντικά της αγγλικής υπαίθρου και τα λοφτ στην καρδιά της Νέας Υόρκης; Με τους πανάκριβους καναπέδες και τα περσικά χαλιά και τους κρυστάλλινους πολυελαίους; Ή τα πιο μινιμαλιστικά με το απόλυτο τίποτα μέσα για διακόσμηση;

Τώρα καταλαμβάνουν μετά βίας ένα δυο ράφια στα βιβλιοπωλεία ενώ σε ολόκληρους ορόφους απλώνεται σιγά σιγά η νέα μόδα: τα βιβλία μαγειρικής. Συνταγές για σαρκοφάγους, για χορτοφάγους, για παμφάγους, για λιγόφαγους, για πολύφαγους. Συνταγές παραδοσιακές, για γλυκά, για σαλάτες, για υγιεινή διατροφή, συνταγές με ορεκτικά, finger food, amuse bouche και συνταγές μοριακής μαγειρικής. Όλ’αυτά συνοδευόμενα από τα αντίστοιχα εργαλεία, ποδιές, σκούφους για τους επίδοξους σεφ, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, φόρμες για τάρτες και ειδικά ταψιά και πήλινα σκεύη. Όλα ευπαρουσίαστα, γραμμένα από τον γνωστό Άγγλο τηλεοπτικό μάγειρα με την διεθνή ακτινοβολία ή από τους δικούς μας διάσημους σεφ της τηλεόρασης που χορτάσαμε να τους βλέπουμε. Τι χορτάσαμε δηλαδή; Στομαχιάσαμε. Μήπως χρειαζόμαστε δίαιτα; Κοντά στα βιβλία μαγειρικής θα βρούμε και βιβλία σωστής διατροφής και αποχής από το πολύ φαγητό με γρήγορους κι ελκυστικούς τρόπους. Με την δίαιτα του τάδε Αμερικανού ή με την δίαιτα του ανανά, όπως λέει το ανέκδοτο, αυτήν που τρως τα πάντα εκτός από ανανά.

Κι όταν περάσει κι αυτή η μόδα τι θα φιλοξενήσουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων; Μήπως κηπουρική; Ή ίσως λογοτεχνία;

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Εχεις πολύ δίκιο. Μας ‘εχουν ζαλίσει με την μαγειρική-ζαχαροπλαστική. Ακόμα και στο ραδιόφωνο, σε κάτι άσχετες πρωινές εκπομπές με ελαφρά τραγούδια, αστειάκια και ειδησούλες μας δίνουν συνταγές μαγειρικής κάτι κοπελίτσες, που άνάθεμα κι αν έχουν δει κατσαρόλα από κοντά…
    Επίσης, μου φαίνεται ότι όντως μας την έχει στημένη στη γωνία η κηπουρική…Και μου έχει φέρει μια γαρδένια η πεθερά μου, που δεν λεέι να ανθίσει…

  • Μίνα Καραγιάννη

    Αγαπητές φίλες καλησπέρα.
    Μάλλον οι σύγχρονοι έλληνες ενδιαφέρονται για τη Μαγειρική και οι εκπομπές αυτές έπιασαν το σφυγμό τους ή τον δημιούργησαν.
    Τα βιβλιοπωλεία τι να κάνουν πωλήσεις θέλουν να έχουν.
    Οσο για τη γαρδένια σου Marlycon δε φταίει το έρμο το λουλούδι αλλού ψάξε την αιτία.
    Τώρα που το ξανασκέφτομαι ο ΤΒ δεν έχει ένα τραγούδι για τη
    γαρδένια;;
    Ευχαριστώ

  • Aγαπητή Μίνα,αν
    1)Ο ΤΒ έχει από ένα τραγούδι για κάθε τι ωραίο στη ζωή μας…όπως καλά γνωρίζουμε εμείς οι φαν…
    2)Εκπομπές με συνταγές μαγειρικής, είναι στη μόδα και σε άλλες χώρες, και μάλιστα νομίζω ότι η μανία ξεκίνησε με τον Jamie Oliver.

  • Στο μέλλον τα βιβλιοπωλεία θα είναι ηλεκτρονικά και θα φιλοξενούν τα πάντα. Ποιό μέλλον; Ήδη είναι!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.