Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μια Δαρβινική θεωρία της ομορφιάς | Denis Dutton

Το τι θεωρούμε όμορφο π.χ. σ’ένα τοπίο ή στην απεικόνισή του, είναι μόνο θέμα πολιτισμού ή όχι; Φιλόσοφοι, ιστορικοί της τέχνης και άλλοι πολλοί έχουν αναρωτηθεί. O Αμερικανός φιλόσοφος και πανεπιστημιακός, ιδρυτής της εφημερίδας Arts &Letters daily, Denis Dutton σε μια εντυπωσιακή και εκπαιδευτική εικονογραφημένη παρουσίαση του TED θεωρούσε πως όχι 1. Παρατήρησε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν βαθιά ριζωμένη στο μυαλό τους την αίσθηση του ωραίου, μια εμπειρία που συχνά μοιράζονται με όλους ανεξάρτητα από την πολιτισμική τους κληρονομιά. Κατά τη γνώμη του το θέμα άπτεται της βιολογίας ως μέρος μιας σύνθετης και πολύπλοκης εξελικτικής προσαρμογής μας όπως είναι η ανάπτυξη της ομιλίας. Η ομορφιά ήρθε να στηρίξει το δεύτερο δυναμικό σκέλος της εξέλιξης -τη σεξουαλική επιλογή- που συμπληρώνει με διαφορετικό τρόπο τη φυσική επιλογή, ενθαρρύνει την αναπαραγωγή άρα και την επιβίωση του είδους.

Με άλλα λόγια, η ομορφιά δεν εξαντλείται μόνο στη ματιά εκείνου που κοιτάζει, κατά την αγγλική έκφραση, αλλά πηγάζει από ένα κεντρικό τμήμα της ανθρώπινης φύσης με βαθιά εξελικτική καταγωγή.

[H ομιλία έχει και ελληνικούς υπότιτλους].

Notes:

  1. Denis Dutton, The Art Instinct, Oxford Press

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.