Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Der Mensch als Industrepalast | Man as an industrial palace

O Fritz Kahn ήταν ένας πολύπλευρος άνθρωπος. Επιστήμονας, γυναικολόγος, καλλιτέχνης. Γερμανοεβραίος πρόσφυγας έφυγε κυνηγημένος από τη χιτλερική Γερμανία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πιο γνωστό του έργο, “Ο Άνθρωπος ως βιομηχανικό παλάτι” (Der Mensch als Industrepalast – Man as an industrial palace), φιλοτεχνήθηκε το 1927 και είναι μέρος μιας σειράς έργων του που εισάγουν την τέχνη στην ιατρική. Έχει πολλές λεπτομέρειες που αντικατοπτρίζουν το πολύπλοκο αλλά και την ακρίβεια λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος. Το έργο ενέπνευσε τον Γερμανό Henning Ledere, φοιτητή στα οπτικά μέσα επικοινωνίας, να δημιουργήσει ένα κινούμενο σχέδιο που παρουσιάζει σε πέντε μέρη τις πέντε κύριες βιολογικές ιδιότητες: την αναπνοή, την κυκλοφορία του αίματος, την πέψη, την εγκεφαλική λειτουργία, και τον μεταβολισμό ενώ το τελευταίο μέρος τις ενσωματώνει όλες για να καταλήξει στο έργο του Kahn.

Το στυλ της ζωγραφικής μαζί με τα ηχητικά εφέ προσφέρουν μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Έχουμε όμως μια ακραία μηχανιστική άποψη του ανθρώπινου σώματος -ένα καλά κουρδισμένο εργοστάσιο χημικών- με προγραμματισμένες διαδικασίες, ανεξάρτητες η μια απ’την άλλη και κλειστό στον εξωτερικό κόσμο και σε κάθε εξέλιξη. Όμως η ζωή είναι η έκφραση της σχέσης μεταξύ των λειτουργιών, των οργάνων και των κυττάρων. Δηλαδή πολύ παραπάνω από τις συνιστώσες της όπως ο εγκέφαλος είναι ένα σύνολο από συνδεδεμένους νευρώνες αλλά η σκέψη είναι η ιδιότητα που αναδύεται από τις σχέσεις μεταξύ τους.

Να δούμε όμως το έργο ως μια πετυχημένη καλλιτεχνική μεταφορά και όχι ως μια επιστημονική ανακοίνωση;

Der Mensch als Industriepalast [Man as Industrial Palace] from Henning Lederer on Vimeo.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.