Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Το πόδι του γκέκο | Janine Benyus

Βιομιμητική. Η σκέψη κλειδί πίσω από αυτήν την καινούργια εφαρμογή της βιολογίας είναι η εξής: μπορούμε να μάθουμε από την φύση, και όχι μόνο να μάθουμε γι’ αυτήν, επειδή ο έμβιος κόσμος αποτελείται από τους καλύτερα προσαρμοσμένους οργανισμούς σε μια μακρόχρονη ιστορία εξέλιξης. Και καλύτερα προσαρμοσμένοι οργανισμοί σημαίνει οργανισμοί που επιβιώνουν στο περιβάλλον που τους συντηρεί ζωντανούς χωρίς να το καταστρέφουν.

Όπως εξηγεί η Janine Benyus στην εμπνευσμένη της ομιλία (TED talk, με ελληνικούς υπότιτλους), η βιομιμητική δεν είναι βιοτεχνολογία. Δεν είναι μια τεχνολογία που υποστηρίζεται από ζωντανούς οργανισμούς, όπως στη περίπτωση την χρήσης βακτηριδίων για το καθαρισμό νερού – αυτό ονομάζεται εκμετάλλευση- αλλά είναι μια ιδέα που μαθαίνεις από έναν ζωντανό οργανισμό και την προσαρμόζεις μετέπειτα στην τεχνολογία και στο σχεδιασμό (design) ενός προϊόντος. Είναι να παίρνεις την μεγαλοφυία της φύσης και να μαθαίνεις απ’αυτήν. Τα πλεονεκτήματα που παίρνεις ακολουθώντας αυτήν την διαδικασία είναι πολλά, γιατί η ζωή δημιουργεί πράγματα με τον πιο ενεργειακά οικονομικό τρόπο και χωρίς να μολύνει. Μας διδάσκει πώς να αξιοποιούμε με τον βέλτιστο τρόπο τα εκάστοτε δεδομένα της, προσθέτει πληροφορία στην ύλη δίνοντας περαιτέρω δομή, που σημαίνει πληροφορία και λειτουργία. Τέλος, η ζωή δεν ξεχωρίζει κάποιους οργανισμούς από άλλους αλλά αφομοιώνει όλα τα είδη σ’ ένα ισορροπημένο σύνολο. Πολλοί ειδικοί (αρχιτέκτονες, μηχανικοί κτλ) που φαίνονται άσχετοι με την βιολογία μπορούν ίσως να μάθουν απ’ την φύση αν αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους (και αν βάλουν κι έναν βιολόγο στο τραπέζι των συζητήσεών τους…).

Η Janine Benyus παρουσιάζει δώδεκα εντυπωσιακά παραδείγματα από εφαρμογές της βιομιμητικής που είναι είτε τελειωμένα βιομηχανικά προϊόντα είτε είναι ακόμα σε ερευνητικό στάδιο ενώ δεν επέλεξε να παρουσιάσει τις πολλαπλές εφαρμογές της βιομιμητικής στα προγράμματα software. Παραδείγματα που βρήκα και στο διαδύκτιο, είναι οι μπογιές για εξωτερικούς χώρους με αυτοκαθαριζόμενες ιδιότητες εμπνευσμένες από τα φύλλα του λωτού, οι ηλιακές κυψελίδες πιο αποδοτικές και λιγότερο μολυσματικές προς το περιβάλλον που λειτουργούν με βάση την φωτοσύνθεση, το αυτοκίνητο σε σχήμα boxfish με καταπληκτική αεροδυναμική και 20% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, οι κόλλες ή κολλητικές ταινίες μη τοξικές παρόμοιες με τις πατούσες του ερπετού gecko, τα αντιβακτηριάκα films εμπνευσμένα από φύκια της θάλασσας που απωθούν αλλά δεν νεκρώνουν τα βακτήρια.

Θα προσθέσω τρεις λέξεις που πηγάζουν απ’ αυτήν την ιστορία και την συνοψίζουν: καινοτομία, αποστεγανοποίηση, συντήρηση (της φύσης). Τι αισιόδοξος συνδυασμός!

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη βιομιμητική μπορείτε να βρείτε σε ένα νέο πόρταλ,  το Ask Nature.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Ωραίες φωτογραφίες και ενδιαφέρουσες εφαρμογές στο άρθρο «Mother Nature as Engineer: 9 Design Tricks Borrowed From Biology» της Danielle Venton στο WIRED http://bit.ly/nyUjoL

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.