Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Διφυία

Καλό-κακό, Θεός-διάβολος, αλήθεια-ψέμα, θεωρία-πρακτική, κρύο-ζέστη, απόλυτο-σχετικό, αφηρημένο-θεωρητικό, αντικειμενικό-υποκειμενικό κτλ αλλά και αριστερά-δεξιά, αρσενικό-θηλυκό, άμπωτη-παλίρροια, καλή όψη-κακή όψη, μέσα-έξω, εισπνέω-εκπνέω, μόριο-κύμα, συμμετρία-ασυμμετρία κτλ… η διφυία είναι στη φύση των πραγμάτων ή στο πώς τα βλέπουμε;

 

Ίσως η απάντηση να βρίσκεται κρυμμένη εκεί:

Σχολιάστε το άρθρο

 • Μέχρι τώρα μιλούσα για δυϊσμό ή δυαδικότητα, αλλά και το «διφυϊα» μου άρεσε! Ξεχωρίζω το 0-1, το μωρό που γεννιέται και το γέρο που πεθαίνει (μακάρι να υπήρχε συμμετρία στην εξέλιξη του κύκλου ζωής όλων των ανθρώπων). Γι’ αυτό μιλάμε και για συμμετρία και όχι αντιθέσεις, καθώς δεν υπάρχουν πολύ έντονες διαχωριστικές γραμμές στη φύση. Π.χ. σκοτάδι-φως, αν κλείστε πολύ έντονα τα βλέφαρά σας και προκάλεσετε ένα σχετικό στρες, ένα ζόρισμα, αυτό μεταφράζεται στον εγκέφαλο ως αίσθημα φωτός, και μπορείτε (δε λέω ότι γίνεται πάντα) όντως να δείτε αστράκια. Ή επίσης το έντονο γέλιο προκαλεί δάκρυα, που είναι συνυφασμένα με τη λύπη. Ή ακόμα καλύτερα (αφιερωμένο στους αγανακτισμένους) η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.
  Από την άλλη, τα φράκταλς μας έδειξαν μια συμμετρία της φύσης, που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί. Άραγε πώς μεταφράζεται αυτό στην ψυχική σφαίρα;;;

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

   Καλησπέρα Makailer,
   η επιλογή της λέξης διφυϊα δεν ήταν τυχαία :).
   Συμφωνώ και ‘γω για την επιλογή της «Συμμετρίας» αντί των «Αντιθέσεων» γιατί η πρώτη τονίζει την ενότητα ενώ η δεύτερη τονίζει τα μέρη. Το ξεχνάμε πολλές φορές αυτό πράγμα που γεννάει ένταση ενώ η συνειδητοποίηση της ενότητας ηρεμεί. Ίσως μια μια βόλτα στα ερημικά τοπία του δεύτερου βίντεο να είναι ένας από τους πολλούς τρόπους να το καταλάβουμε.
   Σκέφτομαι την ερώτησή σου και θα επανέλθω αν έχω κάτι να προσθέσω.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.