Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η Δεσποινίς Στίννες κάνει τον γύρο του κόσμου

Η Γερμανίδα Clärenore Stinnes (1901-1990) ήταν η πρώτη στον κόσμο που μαζί με τον Σουηδό Carl-Axel Söderström, πραγματοποίησαν τον γύρο του κόσμου με αυτοκίνητο. Σε ηλικία 24 ετών η Στίννες πήρε για πρώτη φορά μέρος σε αγώνες αυτοκινήτων ενώ το έτος 1927 με ένα αυτοκίνητο μάρκας Adler ξεκίνησε την μεγάλη της περιπέτεια, τον γύρο του κόσμου, με τον Σουηδό συνταξιδιώτη της, έναν κινηματογραφιστή, ο οποίος τραβούσε ταινία από τα μέρη που επισκέπτονταν και μαζί με δυο μηχανικούς καθώς και με ένα ακόμα όχημα, στο οποίο είχαν προμήθειες και αποσκευές. Το ταξίδι χρηματοδοτήθηκε από την γερμανική αυτοβιομηχανία της εποχής και η απίστευτη διαδρομή που ακολούθησαν ήταν αντάξια των βιβλίων του Ιουλίου Βερν.

Πέρασαν από τα Βαλκάνια, απ’την Τουρκία, απ’την κοσμοπολίτικη Βηρυτό, την Δαμασκό, την Βαγδάτη, την Τεχεράνη, τη Μόσχα (εκεί οι δύο μηχανικοί τους εγκατέλειψαν), στη συνέχεια πήγαν στη Σιβηρία, διέσχισαν την παγωμένη Βαϊκάλη και την επικίνδυνη λόγω ληστών έρημο Γκόμπι και έφτασαν στο Πεκίνο. Μετά έβαλαν το αυτοκίνητο στο πλοίο και μέσα σε μεγάλες τρικυμίες ταξίδεψαν μέχρι την Ιαπωνία, την Χαβάη και τη Νότιο Αμερική. Πήγαν στην Αργεντινή, στο Βανκούβερ και τη Νέα Υόρκη. Στην Αμερική τους υποδέχθηκαν με τιμές και τους χρησιμοποίησαν ακόμα και σε διαφημίσεις! Σ’αυτό το υπερβολικά περιπετειώδες ταξίδι με τις τότε συνθήκες (ανύπαρκτοι δρόμοι, αυτοκίνητο που συχνά έπρεπε να προχωρεί πάνω σε τεράστιες πέτρες ή χιόνια και να παθαίνει κάθε τόσο διάφορες βλάβες) όταν συχνά τελείωναν τα τρόφιμα και έπρεπε να διανυκτερεύουν στο πάτωμα σε πανδοχεία χωρίς θέρμανση, η ακούραστη, αποφασισμένη και γεμάτη πάθος για την οδήγηση Στίννες και ο Σέντερστρεμ κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να ζήσουν ο ένας χωρίς τον άλλο. Όταν επέστρεψαν στον «πολιτισμό» εκείνος χώρισε την γυναίκα του και παντρεύτηκε την Στίννες, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Αυθεντικά στιγμιότυπα από τη μεγάλη περιπέτεια -που φυσικά έδωσε έναυσμα για να γυριστεί πρόσφατα και μια ωραία ταινία βασισμένη στο ημερολόγιο του ταξιδιού- μπορείτε να δείτε εδώ:

 

 

Το τρέϊλερ της ταινίας του 2009, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:


Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.