Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Βασίλισσα Αμάλια

Έχω γράψει και ξαναγράψει για τα φάντο, τα τραγούδια της ειμαρμένης, αλλά αξίζει μια ειδική ανάρτηση αφιερωμένη στην Αμάλια Ροντρίγκεζ, την αγαπημένη Αμάλια των Πορτογάλων, την προσωποποίηση των φάντο, αυτή τη μεγάλη τραγουδίστρια.

Θα έλεγα ότι είναι και η προσωποποίηση της σαουντάντε, της πιο δύσκολης στη μετάφραση πορτογαλικής λέξης. Πρόκειται για τη νοσταλγία και τον πόνο για την πατρίδα όταν απομακρυνόμαστε απ’αυτήν, για τη νοσταλγία και τον πόνο για το παρελθόν όταν απομακρυνόμαστε απ’αυτό, για την μεγάλη λαχτάρα να τα ξαναβρούμε κάποια στιγμή, κάποια άγνωστη στιγμή στο μέλλον. Οι Πορτογάλοι δεν είναι διαφορετικοί από τους άλλους ανθρώπους. Όμως στη λέξη αυτή δίνουν μεγάλη σημασία. Αντιπροσωπεύει όλη την ένταση και το πάθος των συναισθημάτων τους.

Αλλά ας επανέλθουμε στην Αμάλια.

Γεννήθηκε στη Λισσαβώνα το 1920 και πέθανε το 1999 στην ίδια πόλη, την οποία ύμνησε σε πολλά τραγούδια. Ήταν η βασίλισσα του φάντο, μια βασίλισσα από πολύ φτωχή οικογένεια. Η καριέρα της στο τραγούδι ξεκίνησε το 1939 και πολύ σύντομα το μεγάλο της ταλέντο έγινε γνωστό οπότε οι καλύτεροι μουσικοί της Πορτογαλίας άρχισαν να γράφουν τραγούδια ειδικά για τη φωνή της. Από τα πιο διάσημα τραγούδια της, η «Κοϊμπρα» για την ομώνυμη πόλη, ένα φάντο που στο εξωτερικό πήρε τον τίτλο «Απρίλης στην Πορτογαλία». Έτσι η Αμάλια βγήκε από τα σύνορα της μικρής της χώρας και κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο. Έπαιξε στον κινηματογράφο, ταξίδεψε παντού, έδωσε συναυλίες στα πιο γνωστά θέατρα. Κατηγορήθηκε για τις πολιτικές της πεποιθήσεις αλλά τελικά το όνομά της παρέμεινε καθαρό και η μνήμη της παραμένει σεβαστή. Παντρεύτηκε δύο φορές και δεν απέκτησε παιδιά. Βρίσκεται θαμμένη στο Πάνθεον των μεγάλων προσωπικοτήτων της Πορτογαλίας.

[dailymotion x2bo3v_amalia-rodrigues-fado_news]

live στο Βέλγιο το 1973

ένα κλασσικό

«Κοϊμπρα», ένα από τα πιο γνωστά της

κι ένα χαρούμενο αν και αμφιλεγόμενο ως προς το πολιτικό του μήνυμα


Σχολιάστε το άρθρο

 • Όντως πολύ ωραία φωνή, χάνει λίγο στο βιμπράτο συγκριτικά με τη Ροντρίγκεζ. Η Μαρίζα νομίζω έχει τραγουδήσει και μελοποιημένο τον Πεσσόα. Δεν είμαστε μόνο εμείς τελικά…

 • Λητώ Σεϊζάνη

  Ηρα, ευχαριστούμε για το βίντεο.
  Μακ, μπράβο που ξαναφέρνεις το θέμα της μελοποίησης. Θα ψάξω να βρω τα τραγούδια που λες, εφ’όσον υπάρχουν στο ίντερνετ.

 • Λητώ Σεϊζάνη

  http://poesia.mrkind.pro.br/mariza-canta-cavaleiro-monge-de-fernando-pessoa.html

  Μεταφράζω πρόχειρα από το παραπάνω λινκ: Η τραγουδίστρια των φάντος, Μαρίζα, που ολόκληρο το όνομά της είναι Μαρίζα ντους Ρέϊς Νούνες, έχει καταγωγή από τη Μοζαμβίκη και την Πορτογαλία και γεννήθηκε το 1973.Το φάντο που τραγουδάει εδώ στο βίντεο λέγεται Cavaleiro monge και οι στίχοι του είναι από ποίημα του Πεσσόα, από τη συλλογή του Μήνυμα (1934). Το ποίημα γράφτηκε το 1932.
  Ακούστε το και επιφυλάσσομαι να μεταφράσω κάποια στιγμή και τους στίχους, αν και οι γνώσεις μου των πορτογαλικών ίσως δεν είναι αρκετές για κάτι τέτοιο.

 • Τέλειο! Τι γλυκιά γλώσσα… και ας μην καταλαβαίνεις τίποτα!
  Ευχαριστώ Λητώ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.