Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Φωτογραφία και σοφία

O Αμερικανός Andrew Zuckerman ανήκει στη γενιά των σύγχρονων φωτογράφων αφού γεννήθηκε μόλις το 1977. Έχει διακριθεί επανειλημμένως για την φωτογραφική και κινηματογραφική του δουλειά και έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία. Το πρώτο, με τίτλο Creatures, είναι μια σειρά από πορτραίτα ζώων. Παρακάτω μπορείτε να δείτε πώς έγιναν τα γυρίσματα.

 

 

Το δεύτερο βιβλίο του που έγινε και ταινία αλλά και κινητή έκθεση ονομάζεται Wisdom. Σ’αυτό φωτογράφισε διακεκριμένες προσωπικότητες άνω των 65 ετών. Από την βιολόγο Jane Gould, τον αιδεσιμότατο Desmond Tutu, τον ηθοποιό Robert Redford, τον μουσιικό Ravi Shankar μέχρι τον σκηνοθέτη Clint Eastwood, ζήτησε απ’όλους τους συμμετέχοντες να μοιραστούν με λίγα λόγια το απόσταγμα σοφίας που αποκόμισαν απ’ τη ζωή.

 

 

Ανάλογη προσπάθεια έκανε και για τη μουσική με το έργο Music όπου προσκάλεσε 50 μουσικούς διαφόρων ηλικιών και ειδών μουσικής να φωτογραφηθούν και να μιλήσουν για το τι αντιπροσωπεύει για τους ίδιους η μουσική.

 

 

Τέλος να αναφέρουμε το βιβλίο Birds, μια φωτογραφική μελέτη των πουλιών από τα πιο σπάνια μέχρι τα πιο κοινά.

 

 

Μπορεί κανείς να χαζεύει με τις ώρες τη δουλειά του. Οι φωτογραφίες του, με πραγματικό αντικείμενο ξεφεύγουν από την απλή απεικόνιση. Είτε είναι πορτραίτα είτε αφορούν ζώα, τα είδωλα βρίσκονται εκτός του φυσικού τους πλαισίου και τοποθετούνται σε έναν χώρο απόλυτα άσπρο, που αποπνέει ουδετερότητα και διαύγεια. Έτσι όλη η προσοχή του θεατή επικεντρώνεται στο φωτογραφικό αντικείμενο, την μοναδική πηγή χρώματος, χαρίζοντας έτσι μια αίσθηση ακριβείας αλλά και τελειότητας. Τα ζώα δίνουν την εντύπωση ότι ποζάρουν ειδικά για τον φακό, η όψη και τα χρώματά τους αποδίδονται μοναδικά. Αλλά και ο λόγος που συνοδεύει τα έργα του είναι τόσο ενδιαφέρων. Ας σταθούμε σε μερικά αποφθέγματα σοφίας των συμμετεχόντων στη ταινία Wisdom (τα οποία δεν είναι στο trailer):

Το κλειδί για μια καλή σχέση είναι χωρίς αμφιβολία -για να μην πω απόλυτα- το εξής: να μην παίρνετε τον άλλον ως δεδομένο. Να μην σκεφτείτε ούτε στιγμή ότι θα επιστρέφει σε σας πάντα επειδή τυχαίνει να είστε παντρεμένοι. Πάντα κάντε την προσπάθεια, και προ παντός μην την κάνετε έτσι ώστε να γίνεται αντιληπτή” λέει η Dame Judi Dench, ηθοποιός.

Για τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Clint Eastwood ισχύει αυτό: “Πάρτε τη δουλειά σας στα σοβαρά. Μην πάρετε όμως τον εαυτό σας στα σοβαρά. Μην πάρετε τον εαυτό σας στα σοβαρά κατά τη διαδικασία, γιατί η συμβολή σας είναι περιορισμένη σ’αυτό το μεγάλο τσίρκο που λέγεται έξω κόσμος. Εάν κάποιος έχει αρκετή αυτοπεποίθηση γι’ αυτό που αισθάνεται, είτε πρόκειται για τέχνη είτε απλά για τη ζωή, γίνεται αντιληπτό προς τα έξω – έτσι δεν χρειάζεται να αποδείξετε τίποτα, μπορείτε να είστε μόνο αυτό που αισθάνεστε”.

Ενώ ο Nelson Mandela είπε “Είναι το τι κάνουμε, αυτά που έχουμε, και όχι αυτά που μας δίδονται, που διαχωρίζουν έναν άνθρωπο από έναν άλλον. Η ειρήνη είναι το μεγαλύτερο εργαλείο ανάπτυξης που μπορούμε να έχουμε”.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.