Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ένα τενεκεδένιο κουτί


Στο παρακάτω βίντεο, ο συλλέκτης Μόρας Παρκ αφηγείται πώς το 2009 αγόρασε τυχαία μέσω ίντερνετ μια άγνωστη ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν.  Αναζητώντας αντίκες σε γνωστό σάϊτ δημοπρασιών, ξεχώρισε ένα τενεκεδένιο κουτί που είχε την απλή περιγραφή «παλιά ταινία».

Morace Park interview, The One Show from Clear Champion on Vimeo

Δίνοντας μόνο 3,20 λίρες πήρε ένα φιλμ του μεγάλου κωμικού Σαρλώ.  Για το έργο αυτό δεν μπόρεσε να βρει στοιχεία στο διαδίκτυο αλλά μετά από εκτεταμένη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ταινία προπαγάνδας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με τον τίτλο Zepped. Διάρκειας επτά λεπτών, το φιλμ δείχνει τον Τσάπλιν να μεταφέρεται πάνω σ’ ένα σύννεφο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Αγγλία, στην συνέχεια να απογειώνει ένα ζέππελιν, λίγο πριν γελοιοποιήσει το βομβαρδιστικό αυτό μέσο κόβοντας τη σκηνή με ένα πλάνο που δείχνει τον Κάϊζερ Βίλχελμ να βγαίνει από το κεφάλι ενός λουκάνικου. Τα ζέππελιν χρησιμοποιήθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από την Γερμανία και συμμετείχαν σε αρκετές επιθέσεις κατά του Ην. Βασιλείου το 1915. Ο Μόρας Παρκ, μαζί με έναν γείτονά του, τον Τζων Ντάϊερ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ταινία αποτελεί ένα είδος προπαγάνδας προκειμένου ο κόσμος της εποχής εκείνης να μπορεί να τα αναγνωρίζει και να μην τα φοβάται.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Μάλλον. Θυμάσαι τον άλλον φωτογραφικό θησαυρό https://peopleandideas.gr/2011/03/10/vivian-maier/; Ίσως σε αυτές τις χώρες που έχουν πολλά παζάρια (marche aux puces) και αγαπούν τα παλιά πράγματα να έχει κανείς μεγαλύτερη πιθανότητα να πετύχει κάτι.

    Άσχετο. Ξέρεις ποιός έκανε το πορτραίτο του Κροπότκιν που αναφέραμε πρόσφατα; μα φυσικά ο φίλος μας o Nadar https://peopleandideas.gr/2011/04/08/nadar/
    Γεια χαρά!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.