Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

William Eggleston

A suitcase full of «drugstore» color prints…

Έτσι θυμάται ο John Szarkowsky του ΜοΜΑ την πρώτη συνάντηση του με τον Έγγλεστον (Eggleston).

Ο Γουίλιαμ Έγγλεστον που γεννήθηκε το 1939, εμφάνιζε  στο τέλος της δεκαετίας του ’70 τις φωτογραφίες του με την τεχνική του dye-transfer που έχει σαν αποτέλεσμα εικόνες με πολύ έντονα χρώματα. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στο «Κόκκινο ταβάνι«. Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος του «Πατέρα της έγχρωμης φωτογραφίας» που το δόθηκε, αφού αυτός την ξαναδημιούργησε!

Η πρώτη του έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ) είναι και η πρώτη ατομική έκθεση με έγχρωμες φωτογραφίες στην ιστορία του μουσείου αυτού. Σηματοδοτεί  επίσης μία δεύτερη ιστορική στιγμή, που είναι η πραγματική αποδοχή της έγχρωμης φωτογραφίας κατοχυρωμένης από ανώτερο θεσμό!

Τελικά, η ματιά του Έγγλεστον δείχνει την ομορφιά των πιο απλών πραγμάτων. Οι πιο κοινές σκηνές παίρνουν άλλη διάσταση με τα χαρακτηριστικά χρώματα που εκείνος προσθέτει.

 

Η επιρροή του μπορεί να συγκριθεί μ’αυτή του Χεμινγουέϊ. Άλλαξε τα πάντα και κανείς δεν μπόρεσε πραγματικά να τον μιμηθεί. Τα θεματά του ήταν απρόβλεπτα, όπως και οι συνθέσεις του.

Τετριμμένες ή διαφορετικές, οι φωτογραφίες του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο!


Σχολιάστε το άρθρο

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Εκπληκτικές. Γιατί μου φαίνονται οικείες 🙂
  Άκουγα χτες μια συνέντευξη της Coco Chanel όπου μίλαγε σε κάποιο σημείο για τη ευρεία απομίμηση (imitation) των ρούχων της που είχε γίνει, πράγμα για το οποίο χαιρόταν αντί να το φοβάται, γιατί το έβλεπε σαν μια ένδειξη επιτυχίας και ευρείας αποδοχής της δουλειάς της. Όσο για την ακριβή απομίμηση τους (copiage) το θεωρούσε αδύνατον και δεν ασχολιόταν καν.
  Αναρωτιέμαι τι θα σκέφτεται σχετικά μ’αυτό ετούτος ο φωτογράφος όπως και όλοι οι άλλοι μοναδικοί φωτογράφοι που μας έχεις προτείνειε

 • Οκ. Σοβαρά τώρα.
  Σου φαίνονται οικείες ίσως επειδή έχουν χρησημοποιηθεί σαν εξώφυλλο δίσκων; για παράδειγμα…

  Γενικά όμως είναι πολύ γνωστές εικόνες

 • Pingback: Jack « Φλουτ

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.