Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί…

To kirigami, είναι η γιαπωνέζικη λέξη που περιγράφει την τέχνη του κοψίματος και διπλώματος του χαρτιού. Έχει τις ρίζες του στην Κίνα και συγκεκριμένα στην τέχνη του jiezhi, η οποία εξελίχθηκε σε πολλές μορφές όπως είναι μεταξύ άλλων το γνωστό origami που αφορά μόνο στο δίπλωμα του χαρτιού, το kirie που αφορά αποκλειστικά στο κόψιμο, και το kirigami που συνδυάζει και τα δυο… Αρκετά δημοφιλές παγκοσμίως, το kirigami προσφέρει μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, από απλές μορφές, έως πιο σύνθετες ή ακόμα και τρισδιάστατες απεικονίσεις. Το συναντάμε σε κάρτες που όταν τις ανοίγουμε πετάγεται μια εικόνα, σε χάρτινα παιδικά διακοσμητικά για παράθυρα, στην αφηρημένη τέχνη και στη γραφιστική.

Τώρα, τι σχέση μπορεί να έχει μια αεροπορική εταιρεία με το kirigami; H εταιρεία Star Alliance σε μια προσπάθεια να δείξει το οικολογικό της ενδιαφέρον προς συγκεκριμένους προορισμούς, σκέφτηκε να χαρίσει δυο αεροπορικά εισιτήρια για μακρινά ταξίδια με οικολογικό ενδιαφέρον σε επιστήμονες και ανθρώπους που εργάζονται υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Για να προβάλει την προσφορά αυτή, ζήτησε από την γραφιστική εταιρεία Andersen M Studio στο Λονδίνο, να ετοιμάσει 5 stop motion paper movies που το καθένα αντιπροσωπεύει έναν συγκεκριμένο προορισμό: το Amani Nature Reserve στην Τανζανία, το Chilika Lagoon στην Ινδία, το Yellow Stone National Park στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Alerohla Marine National Park της Παταγονία και την Αγιά Σοφιά! Η κάθε σκηνή παρουσιάζεται σαν εισαγωγή σε κάποια συγκεκριμένα προγράμματα του National Geographic Channel. Ενδιαφέρον έχει το ότι η τεχνική kirigami εφαρμόστηκε κάθε φορά μόνο σε 2 εισιτήρια αεροπλάνου μεταμορφώνοντάς τα ώστε να απεικονίζουν στο τέλος κάτι χαρακτηριστικό απ’τον κάθε προορισμό.

Φαίνεται ότι η Andersen M Studio είναι ειδικευμένη στη κοπή του χαρτιού γιατί έφτιαξε και μια άλλη απίθανη χάρτινη δημιουργία με τίτλο Going West για το “Συμβούλιο για το Βιβλίο” της Νέας Ζηλανδίας (NZ Book Council).

Μάλλον σας βρήκα με τι θα ασχοληθείτε απ’το φθινόπωρο και μετά…

 

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.