Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Νησιώτες

Με την ευκαιρία της μεταφοράς της έκθεσης της Μύρτιδος στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πύργου στην Τήνο, σκέφτεται κανείς πόσους σημαντικούς ανθρώπους έβγαλε το ωραίο αυτό χωριό και το νησί γενικότερα. Οι ζωγράφοι Γύζης και Λύτρας, από τους πλέον αξιόλογους της χώρας μας ήταν από την Τήνο, οι γλύπτες Χαλεπάς και Φιλιππότης επίσης. Για τον Χαλεπά (1851-1938) και την τραγική ζωή του, είχαμε γράψει εδώ οπότε ήρθε η στιγμή να αναφερθούμε και στους υπόλοιπους.

Ο Γύζης (1842-1901) με το τεράστιο σε ποσότητα και σημασία έργο του ήταν ένα μεγάλο ταλέντο και άξιος εκπρόσωπος της γνωστής Σχολής του Μονάχου. Οι πίνακές του έχουν περάσει στο υποσυνείδητο του κάθε Έλληνα, από τα περίφημα «Αρραβωνιάσματα» που απεικονίζουν δυο λογοδοσμένα μικρά παιδιά να ευλογούνται από παπά για τον φόβο των Τούρκων, μέχρι «Το κρυφό σχολειό» με θέμα από την ίδια ιστορική εποχή και το δραματικό «Τάμα».

Ο Λύτρας (1832-1904), της Σχολής του Μονάχου κι αυτός, μας άφησε κληρονομιά την «Πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας», τα χαριτωμένα «Κάλαντα» κι άλλους καλούς πίνακες.

Τέλος, ο γλύπτης Δημήτριος Φιλιππότης (1839-1919) που σπούδασε στη Ρώμη, στόλισε με τα έργα του πολλά σημεία της Αθήνας – πασίγνωστος ο περίφημος «Ξυλοθραύστης» του- ενώ δημιούργησε και ταφικά μνημεία.

Έτσι το νησί της Τήνου, με τη βοήθεια φυσικά του Ιδρύματος του Ναού της Ευαγγελιστρίας, έδωσε στην Ελλάδα μερικά πολύ προικισμένα τέκνα που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να μας συγκινούν και να μας μαγεύουν χάρη στο ασυνήθιστο ταλέντο τους, την πνοή των θεμάτων τους αλλά και τον αριθμό των έργων που ολοκλήρωσαν.

Σημ. Η έκθεση της Μύρτιδος θα βρίσκεται στην Τήνο μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2011.Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.