Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πορτραίτα επιστημόνων: Δρ Βούλα Βελισσαρίου

Η Δρ Βούλα Βελισσαρίου είναι πτυχιούχος του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με διδακτορικό στη Γενετική από το πανεπιστήμιο Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας. Στο ίδιο πανεπιστήμιο εργάσθηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια με υποτροφία με θέμα τη χαρτογράφηση των γονιδίων που ελέγχουν την παραγωγή των πρωτεϊνών στους σιελογόνους αδένες στη Drosophila. Στη συνέχεια εξειδεικεύθηκε στην κυτταρογενετική του ανθρώπου στο νοσοκομείο Churchill στην Οξφόρδη. Εργάσθηκε στα εργαστήρια Γενετικής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Παίδων ‘Αγία Σοφία’ και του νοσοκομείου ‘Αλεξάνδρα’ σε θέση υπεύθυνης ‘‘προγεννητικής διάγνωσης των χρωμοσωματικών ανωμαλιών του εμβρύου’’ για 15 έτη. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα της Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Βιολογικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και σε προπτυχιακά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 1998 ίδρυσε με τους συνεργάτες της το τμήμα Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας του νοσοκομείου ‘‘Μητέρα’’ το οποίο διευθύνει ώς σήμερα. Είναι συγγραφέας ενός σημαντικού αριθμού επιστημονικών άρθρων σε διεθνή περιοδικά με αντικείμενο τη διάγνωση χρωμοσωματικών ανωμαλιών. Πρόσφατα είναι μεταξύ των συγγραφέων δημοσίευσης στο έγκριτο περιοδικό ‘’Nature Medicine’’ που αφορά στην ανάπτυξη της πρωτοποριακής μεθόδου μη επεμβατικής προγεννητικής διάγνωσης του συνδρόμου Down στο αίμα της εγκύου. Είναι εκλεγμένη εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση Κυτταρογενετιστών (ECA), έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδος (ΣΙΓΕ) και του Επιστημονικού Συμβουλίου του ‘Μητέρα’. Είναι αξιολογήτρια και εμπειρογνώμων στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) κλινικών εργαστηρίων, καθώς και κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά του τομέα της.


–  Γιατί είστε σ’ αυτόν τον τομέα;

Αγαπώ πολύ τη γενετική και τη μοριακή βιολογία. Από μικρό παιδί με μάγευε η ιδέα ότι από την ένωση δύο μόνο κυττάρων ξεκινάει η ζωή και ότι έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τόσο πολύπλοκου οργανισμού όπως είναι ο άνθρωπος. Ειδικά το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαι τα τελευταία 30 χρόνια που έχει σχέση με την προγεννητική διάγνωση των γενετικών νόσων, εξακολουθεί να με μαγεύει και νοιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν μπορώ να συμβάλω, με τη βοήθεια φυσικά και των πολύτιμων συνεργατών μου, στη γέννηση ενός υγιούς μωρού.

 

Ποιο μεγάλο ερώτημα του κλάδου σας που έχει απαντηθεί, ξεχωρίζετε ;

Φυσικά η ανακάλυψη της δομής του DNA από τους Watson και Crick, που κατά τη γνώμη μου επέτρεψε την αλματώδη πρόοδο της γενετικής και μοριακής βιολογίας, καθώς και την καλύτερη κατανόηση των νόμων της κληρονομικότητας.

 

Κάποιο που παραμένει άγνωστο;

Είναι τόσα πολλά αυτά που ακόμη δεν κατανοούμε που θα χρειαζόταν κανείς όλη του τη ζωή για να τα καταγράψει! Αρκεί να σκεφθούμε ότι ενώ το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει χαρτογραφηθεί, δεν γνωρίζουμε τη λειτουργία των περισσοτέρων γονιδίων, και κυρίως το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αν σκεφθεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή η βιολογία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη επιστήμη και ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα οι γνώσεις διπλασιάζονται, αντιλαμβάνεσθε ότι αυτά που γνωρίζει ο άνθρωπος είναι ακόμη πολύ λίγα.

 

Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή της καριέρας σας;

Τη στιγμή που αποφάσισα να τολμήσω να φύγω από τη σιγουριά και ασφάλεια του δημοσίου και να δοκιμάσω την τύχη μου στον ιδιωτικό τομέα.

 

Η καλύτερη ιδέα που είχατε ποτέ;

Να σπουδάσω Βιολογία και στη συνέχεια Γενετική!

 

Ποιο ερώτημα σας ταλαιπωρεί;

Γιατί ο άνθρωπος αυτοκαταστρέφεται και καταστρέφει το περιβάλλον με τα υπέροχα πλάσματα που έχει δημιουργήσει η φύση και η εξέλιξη των ειδών.

 

Τι σημαίνει έρευνα για σας, με τρεις μόνο λέξεις;

Αφοσίωση, έμπνευση, επιμονή.

 

Έρευνα και Ελλάδα, ίσον επαγγελματική αυτοκτονία;

Θα ήθελα να πιστεύω ότι όχι. Σε λίγες περιπτώσεις και σε λίγα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων δυστυχώς δεν συγκαταλέγεται η δικιά μου επιστήμη, είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί σημαντική έρευνα.

 

Οι λέξεις επιστήμη και ομορφιά συνδυάζονται;

Απολύτως. Θα έλεγα μάλιστα ότι μόνο όταν το βλέπει κανείς έτσι είναι σε θέση να αποδώσει και να ξεχωρίσει.

 

Μια συμβουλή στις νεότερες γενιές;

Η ηθική ικανοποίηση που εισπράτουμε όταν ασχολούμαστε με αυτό που αγαπάμε είναι σημαντικότερη από τις υλικές απολαβές.

 

Τι σας τρομάζει;

Η σκέψη ότι μπορεί κάποια στιγμή να μη θυμάμαι.
Η οικολογική καταστροφή και κυρίως η έλλειψη νερού.

 

Ένα βιβλίο που θα ξαναδιαβάζατε με χαρά;

«Τα εκατό χρόνια μοναξιάς» του Μαρκές

 

Ένα τραγούδι, ένα ποίημα ή ένας πίνακας που ξεχωρίζετε και σας εμπνέει;

Ο πίνακας «Γιάντες» του Νικολάου Γύζη. Ό,τι πιό όμορφο και εκφραστικό έχω δει. 

Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε τα πορτραίτα άλλων επιστημόνων, παρακαλώ πληκτρολογήστε τις λέξεις «πορτραίτα επιστημόνων» στo πεδίο «Search».

Σχολιάστε το άρθρο

  • «Τη στιγμή που αποφάσισα να τολμήσω να φύγω από τη σιγουριά και ασφάλεια του δημοσίου και να δοκιμάσω την τύχη μου στον ιδιωτικό τομέα.»
    «Η ηθική ικανοποίηση που εισπράτουμε όταν ασχολούμαστε με αυτό που αγαπάμε είναι σημαντικότερη από τις υλικές απολαβές.»

    Αν σκεφτόντουσαν και άλλοι έτσι, θα ήταν όλα καλύτερα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.