Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο πολυεκατομμυριούχος Paul Smith

http://bit.ly/rntsm8

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσετε τον κόσμο της μόδας και τους σχεδιαστές της με λίγες λέξεις ποιες θα ήταν; Πολύ πιθανόν να επιλέγατε “εκκεντρικές και ιδιόρρυθμες προσωπικότητες”, “δημιουργικότητα αλλά και ακραίες εκφράσεις”, “επιπολαιότητα και ματαιοδοξία”, “εγωκεντρισμός και τρέλα”… Δείτε τώρα το βίντεο του Sir Paul Smith, του μεγαλύτερου σχεδιαστή μόδας της Βρετανίας, αρχικά γνωστού για τις γραμμωτές δημιουργίες του: θα παρακολουθήσετε με αστείρευτο ενδιαφέρον την εικοσάλεπτη άτυπη συνέντευξη που παραχώρησε πριν πολύ λίγο καιρό στην  ομάδα του Goddess Guide, την Gisele Scanlon και θα γοητευτείτε. Ο άνθρωπος είναι μάλλον η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Έτσι, μέσα σε ένα διάσημο γραφείο γεμάτο από διάφορα αντικείμενα, παιχνίδια, μουσική, βιβλία, έργα τέχνης, γράμματα και αντικείμενα που του έστειλαν θαυμαστές του, απαντάει με απλότητα και χιούμορ σε ερωτήσεις για το πώς ξεκίνησε την καριέρα του, ποια ήταν τα πρώτα βήματα του για την επιβίωση, πώς γνώρισε πριν ακόμα γίνουν γνωστοί όλες τις μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Eric Clapton, ο Rod Stewart, οι Led Zeppelin, οι Pink Floyd, ο φωτογράφος Mario Testino. Μιλάει για τη γυναίκα του, την ευτυχία και την πολυτέλεια, το συλλεκτικό του ενδιαφέρον, την καθημερινότητά του, αφηγείται ιστορίες, ανέκδοτα, το πώς προέκυψαν οι γραμμές στα σχέδιά του, πώς ανέπτυξε το στυλ «classic with a twist», και γιατί δεν έχει φαξ, κινητό ή κομπιούτερ στο σπίτι του.

Λέει για τη γυναίκα του που γνώρισε στα 21του και με την οποία είναι ακόμα μαζί: «είμαστε ευτυχισμένοι που είμαστε μαζί, ευτυχισμένοι από την αγάπη μας. Ποτέ δεν είχαμε τα λεφτά σαν κινητήρια δύναμη, μόνο τη χαρά της ζωής, τη χαρά του αγγίγματος, τη χαρά της συνομιλίας και ας είναι σίγουρα χαρά η επιτυχία.»

Τί τον κάνει ευτυχισμένο; «η κάθε μέρα. Θεωρεί τον εαυτό του ευλογημένο που αγαπάει τη ζωή. Αισθάνεται ευτυχισμένος που είναι υγιής, νοιώθει καλά και είναι ζωντανός.»

Ο χρόνος, η σιωπή, η ελευθερία, η δυνατότητα να πραγματοποιήσεις προσωπικές επιλογές… είναι αυτά που θεωρεί πολυτέλεια, σε αντίθεση με την συχνά προκαθορισμένη ιδέα ότι είναι κάτι που αγοράζεται.

Οι φίλοι τον αγαπούν γιατί λέει τα πράγματα με το όνομα τους, είναι “κανονικός”, πολύ πιστός, πολύ ευγενικός και ευτυχισμένος.

Θεωρεί απαραίτητο (για τους νέους σχεδιαστές) να παραμείνει κανείς πιστός εξ αρχής σε αυτό που είναι και να αφιερώσει όσο χρόνο χρειάζεται για να φτιάξει κάτι μοναδικό και πρωτότυπο.

Τα λεφτά και η φήμη δεν πρέπει να σε φθείρουν ή να σε αλλάζουν (ακόμα και με 2000 μαγαζιά όπως εκείνος).

Η δουλειά του τον εμπνέει γιατί την αντιλαμβάνεται με παιδικό τρόπο, όχι παιδιάστικα αλλά με παιδικότητα. Βρίσκοντας σε οτιδήποτε είναι γύρω του ένα παιδικό ενδιαφέρον, αντλεί έμπνευση.”

Ας τον χαρείτε και σεις τώρα.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.