Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Χωριά του βιβλίου: μια ιστορία σχεδόν 50 ετών

Όλοι γνωρίζουμε την επαρχία που μαραζώνει όλο τον χρόνο, για να ζωντανέψει φευγαλέα τους δυο καλοκαιρινούς μήνες το πολύ.  Έχουμε ακούσει επίσης για νέους και οικογένειες που εγκαταλείπουν την πόλη και εγκαθίστανται σε ένα χωριό για να γίνουν αγρότες ή αμπελουργοί. Και θυμήθηκα τις προάλλες “τα χωριά του βιβλίου” στην Ευρώπη. Είναι μικρά χωριά με πληθώρα από βιβλιοπωλεία, με βιβλία σε ευκαιρία και οτιδήποτε έχει σχέση με το βιβλίο (βιβλιοδεσία, καλλιγραφία, εικονογράφηση). Τα χωριά αυτά απευθύνονται, σχεδόν όλο το χρόνο, σε βιβλιόφιλους, εύπορους ερασιτέχνες συλλέκτες αλλά και σε όσους αναζητούν φθηνότερες εκδόσεις, παιδικά βιβλία και καρτούν. Το πρώτο χωριό του είδους δημιουργήθηκε στη Μεγ. Βρετανία στο Hay-on-Wye to 1963 από έναν εκκεντρικό Οξφορδιανό βιβλιοπώλη, τον Richard Booth. Ακολούθησε το χωριό Redu στο Βέλγιο το 1984, που δέχεται πλέον 800 000 επισκέπτες τον χρόνο και διαθέτει 40 καταστήματα εκ των οποίων τα 22 είναι ειδικευμένα βιβλιοπωλεία με πολλά θέματα. Το επόμενο χωριό του βιβλίου έγινε στην Γαλλία, το 1987, στο μεσαιωνικό χωριό Becherel. Σήμερα, το ενδιαφέρον για αυτά τα μέρη έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και μπορείτε να επισκεφθείτε 25 τέτοια χωριά, σε 10 χώρες. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το τουριστικό δυναμικό που διαθέτουν είτε λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και της φυσικής ομορφιάς της τοποθεσίας, είτε λόγω της ιστορίας τους και των μνημείων που υπάρχουν. Ένα επί πλέον κοινό στοιχείο τους είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός τους (και η ηλικία των μόνιμων κατοίκων) όπως και η οικονομική δραστηριότητα του τόπου ήταν σε απόλυτο μαρασμό πριν μετατραπούν σε χωριά για βιβλία.

Τίνος είναι η πρωτοβουλία δημιουργίας τέτοιων χωριών; Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιωτική. Για παράδειγμα μια ψυχαναλύτρια, μια μαία, μια διευθύντρια σχολείου, μια φοιτήτρια και ένας παλαιοπώλης, όλοι τους παθιασμένοι βιβλιόφιλοι Βρετανοί, βρίσκονται πίσω από την αναγέννηση μέσω των βιβλίων του χωριού Becherel της Γαλλίας. Εκεί, θα συναντήσετε σήμερα, εκτός από τους 750 μόνιμους κατοίκους του, έναν φούρνο, δυο κομμωτήρια και 18 βιβλιοπωλεία ειδικευμένα σε θέματα τέχνης και στα μεταχειρισμένα βιβλία. Οι πρωτοβουλίες αυτές με τον καιρό βρίσκουν και υποστήριξη από τις τοπικές αρχές που τις βλέπουν ως έναν τρόπο οικονομικής ανάκαμψης των περιοχών τους και έτσι συμβάλλουν στη διοργάνωση διαφόρων τακτικών εκδηλώσεων όπως φεστιβάλ γύρω από το βιβλίο.

Από ό,τι διαβάζω πάντως, αυτός ο ευαίσθητος τουρισμός έχει δώσει δείγματα γραφής: έχει επιτρέψει να παραμείνουν ανοιχτά δημοτικά σχολεία, έχει ενθαρρύνει την συντήρηση και ανακαίνιση κτηρίων με πολιτιστικό ενδιαφέρον, έχει προκάλεσε την αύξηση της αξίας της τοπικής ακίνητης περιουσίας, η οποία είχε εξανεμιστεί κατά την περίοδο του οικονομικού μαρασμού και τέλος έχει προσφέρει έναν καινούργιο τουριστικό προορισμό, ο οποίος φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί σημαντικά από την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.

Η ερώτηση όμως παραμένει: διαβάζουν οι Έλληνες αρκετά ώστε να γοητευτούν από ένα τέτοιο εγχείρημα και να το στηρίξουν;

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.