Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

“I can’t make you love me”

Το 1991 οι Mike Reid & Allen Shamblin (συνθέτες country κυρίως τραγουδιών), άκουσαν την είδηση πως κάποιος άνδρας συνελήφθη επειδή πυροβολούσε μεθυσμένος το αυτοκίνητο της φιλενάδας του. Στην απολογία του στο δικαστήριο είπε: «Έμαθα, κύριε πρόεδρε, ότι δεν μπορείς να κάνεις μια γυναίκα να σ’ αγαπήσει, αν δεν σ’ αγαπά». Κι έτσι έγραψαν ένα αρχικά γρήγορο bluegrass τραγουδάκι με τίτλο “I can’t make you love me”. Προβάροντάς το όμως, διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ καλύτερο σε αργό ρυθμό, ώσπου έγινε μια ωραιότατη μπαλάντα, την οποία έδωσαν στην Bonnie Raitt. H φωνή της γεμάτη συναίσθημα και ουσία (όχι τρελές κορώνες, μελό και φανφαρονισμούς). Στο πιάνο ο Bruce Hornsby, πολύ απαλά ντραμς στο βάθος, τέλειο ταίριασμα στίχων και μουσικής και ιδού ένα απαλό, τρυφερό τραγούδι αγάπης. Που έγινε κλασσικό, που το «ηράσθησαν» πολλοί μεγάλοι ερμηνευτές (Prince, George Michael, Kenny Rogers, Peter Andre, Nancy Wilson μεταξύ άλλων) και που το εβίασαν αδιάντροπα πολλοί επίδοξοι τραγουδιστές σε μουσικές εκπομπές τύπου “American Idol”.

Τις τελευταίες μέρες το “I can’t make you love me” έχει επανέλθει στο μουσικό προσκήνιο, προς μεγάλη μας χαρά μάλιστα. Γιατί το ακούμε σε δυο διαφορετικές εκτελέσεις από δυο ποιοτικότατες αλλά και πολύ επιτυχημένες φιγούρες της σημερινής μουσικής σκηνής: Από τους Bon Iver και από την Adele!

Χρονικά προηγήθηκαν οι Bon Iver (δηλαδή ο Justin Vernon) ερμηνεύοντάς το στο τηλεοπτικό “Late night with Jimmy Fallon”. Λίγο αργότερα το ηχογράφησε και στο στούντιο. Ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο το τραγούδι, με το χαρακτηριστικό φαλτσέτο του, και παίζει ο ίδιος και το πιάνο (αναπόσπαστο κομμάτι του τραγουδιού). Mάλιστα, προς το τέλος προσθέτει κι ένα μικρό κομμάτι από την μεγάλη επιτυχία της Bonnie Raitt «Nick of  Time».

Λίγο μετά, στο ITunes Festival στο Λονδίνο, το ακούσαμε και από την Adele. To τραγούδι ταιριάζει γάντι στην Adele. Αλλά κι αυτή το φοράει το γάντι σαν σωστή κυρία… Το πιάνο και η φωνή της. Διακριτική και γεμάτη συναίσθημα. Πιστή στο πρωτότυπο.

Περιοδικά και μουσικά sites έχουν ήδη στήσει κάλπες και μας περιμένουν να ψηφίσουμε ποια εκτέλεση προτιμάμε: Bonnie Raitt, Bon Iver ή Adele. MHN επιλέξετε καμμία! Ακούστε και τα τρία ξανά και ξανά και ξανά, γιατί είναι εξ ίσου υπέροχα.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.