Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μεσαιωνική βιβλιοδεσία

Καθώς είδαμε πρόσφατα τη δυναμική των βιβλίων ως τουριστικού πόλου έλξης και αναγέννησης ξεχασμένων τόπων, και έχοντας κατά νου την τεχνολογική επανάσταση που διαδραματίζεται ανεπιστρεπτί στις εκδόσεις, είναι καλό να ξανασκεφτούμε διάφορα στοιχεία απ’την ιστορία του βιβλίου. Όχι τόσο για να καλλιεργήσουμε μια ρωμαντική νοσταλγία προς ένα τετελεσμένο παρελθόν, όσο για να αναδείξουμε, για άλλη μια φορά, την αξία του χειροποίητου και να συντηρήσουμε το σεβασμό προς την ανθρώπινη επιδεξιότητα, την υπομονή και την ευρηματικότητα, στοιχεία στενά συνδεδεμένα με τις πρώιμες εκδόσεις. Ίσως δούμε επίσης ότι τα στοιχεία αυτά μπορούν να εκφραστούν και στις σύγχρονες εκδόσεις, με διαφορετικό τρόπο όμως: μέσω της δημοσιογραφικής ακεραιότητας, της υπομονετικής και εκλεκτικής επιμέλειας στην επιλογή της πληροφορίας και στο τρόπο μετάδοσής της.

Το παρακάτω σύντομο ντοκυμανταίρ είναι μέρος μιας σειράς ποιοτικών βίντεο του Μουσείου Getty με θέμα “πώς γίνεται η τέχνη”. To συγκεκριμένο αφορά στην παρασκευή μεσαιωνικών εικονογραφημένων βιβλίων -από τα πολυτιμότερα αντικείμενα του Μεσαίωνα-, φτιαγμένων και στολισμένων εξ ολοκλήρου στο χέρι. Να θυμίσουμε το μύθο που θέλει τον Ευμένη, δεύτερο βασιλιά της Περγάμου, να εφευρίσκει τον 3ο αιώνα μ.Χ. την περγαμηνή. Φτιαγμένη από δέρμα ζωών (πρόβατο, μοσχάρι, γαϊδούρι κτλ) αντικαθιστά σταδιακά τον αιγυπτιακό φυτικής προέλευσης πάπυρο γιατί επιτρέπει καλύτερη συντήρηση αλλά και το σβήσιμο κατά τη γραφή! Πολύ ακριβό υπόστρωμα λόγω της σπανιότητας του υλικού αλλά και του χρόνου παρασκευής του, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως ενιαίο ρολό για να διαμορφωθεί σταδιακά στη λεγόμενη μορφή codex, ευκολότερη στην ανάγνωση, που είναι και το σημερινό βιβλίο.

Και αφού είμαστε στο χώρο της βιβλιοδεσίας ας δούμε και ένα βίντεο για την βιομηχανική παραγωγή του βιβλίου την δεκαετία του ’50. Το βρήκαμε στο μπλογκ της βιβλιοδέτριας Θάλειας Μιχελάκη και τα στάδια κατασκευής δεν έχουν αλλάξει και πολύ μέχρι σήμερα.


Σχολιάστε το άρθρο

 • Μίνα Καραγιάννη

  Εξαιρετικά ενδιαφέροντα και τα δύο video. Χωρίς να γινόμαστε παρελθονολάγνοι είναι πολύ χρήσιμο να βλέπουμε την εποχή εκείνη κατά την οποία οι τεχνίτες ήσαν καλλιτέχνες με ευρεία αντίληψη και μόρφωση.
  Ευχαριστώ, εύχομαι σε όλους καλές διακοπές (ό,τι σημαίνει για τον καθένα αυτό).

 • Pingback: Κρυμμένη τέχνη σε βιβλία — People & Ideas

 • Αναστάσιος Μπακτής

  Συγχαρητήρια για το ποιοτικό άρθρο, και τα Βίντεο. Θα με ενδιέφερε να σας παρακολουθώ-να με ενημερώνετε.

  • Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας. Μπορείτε αν θέλετε να γραφτείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε την ενημέρωσή μας κάθε Δευτέρα ή να κάνετε like στην σελίδα μας στο facebook και στο twitter.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.