Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Χάθηκε ένα σπίτι, σώθηκε ένα δωμάτιο

Τις προάλλες διαβάσαμε ότι γκρέμισαν το σπίτι του Καρκαβίτσα στα Λεχαινά και αναρωτηθήκαμε πώς και με ποιό δικαίωμα καταστρέφονται τέτοια μνημεία της σύγχρονης Ελλάδας. Η χώρα αυτή δεν σέβεται τίποτα και κανέναν. Μοναδικός της θεός το τσιμέντο και το χρήμα. Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου αν είχε συμβεί αυτό, θα είχε ξεσηκωθεί ο κόσμος και θα ζητούσε τουλάχιστον να ξαναφτιαχτεί το κτίσμα βάσει σχεδίων και φωτογραφιών που θα υπήρχαν κάπου φυλαγμένα. Αλλά στην αδιάφορη μπανανία που λέγεται Ελλάδα, δεν ίδρωσε το αυτί κανενός.

Από την άλλη, στο ωραίο νησί της Λέσβου, που έδωσε στον κόσμο εκτός από την Σαπφώ, τον Αλκαίο, τον Πιττακό τον Μυτιληναίο, πολλές ακόμα προσωπικότητες (Ιακωβίδη, Τεριάντ, Θεόφιλο) και φιλοξένησε έναν Βενέζη, διατηρήθηκε άθικτο το δωμάτιο του Μυτιληνιού συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες λογοτέχνες. Ο Μυριβήλης μας χάρισε μερικά από τα καλύτερα αντιπολεμικά έργα («Η ζωή εν τάφω», «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια») και μερικά από τα αρτιότερα νεοελληνικά διηγήματα. Συγκαταλέγεται στους συγγραφείς που δεν τους ξεπέρασε ο χρόνος. Με τη σειρά της η κόρη του, Δροσούλα Αγγελοπούλου, δώρισε όλα τα προσωπικά αντικείμενα που φύλαγε στο δωμάτιό του ο πατέρας της, προς το Λαογραφικό Μουσείο Συκαμνιάς, όπου γεννήθηκε εκείνος το 1892 και έζησε μέχρι τον θάνατό του το 1969. Αν κάνετε διακοπές φέτος εκεί, μπορείτε να το επισκεφτείτε.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.