Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Φωτογραφίες Ελληνικών Αρχαιοτήτων | James Robertson

Η γέννηση της φωτογραφίας ανταποκρίθηκε στην έντονη επιθυμία των Ευρωπαίων του 19ου αιώνα να γνωρίσουν χώρες μακρινές μέσα από ακριβείς απεικονίσεις και όχι μόνο μέσω της φαντασίας που έτρεφαν οι λογοτεχνικές περιγραφές ή οι πίνακες ζωγραφικής. Από το 1839 και ώς το τέλος του αιώνα, οι ελληνικές αρχαιότητες αποτυπώθηκαν από διακεκριμένους  περιηγητές-φωτογράφους: το P&I έχει αναφερθεί στο παρελθόν στον Ελβετό Boissonas.  Σήμερα θα θέλαμε να πούμε δυο λόγια για το έργο του  James Robertson, έργα του οποίου είχαν παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στο Κολωνάκι, το 2011.

Οι 38 πρωτότυπες φωτογραφικές εκτυπώσεις που παρουσιάστηκαν στην έκθεση, χαρακτηρίζονται από την παρουσία του ανθρώπινου στοιχείου και παραπέμπουν στις αντίστοιχες εικαστικές απόψεις της εποχής περί ζωγραφικής. Το σύνολο των συνθέσεων του αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της πρώιμης φωτογραφικής τέχνης, αλλά και ένα μοναδικό αρχείο  οπτικών μαρτυριών για τη δραματική κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα μνημεία από λεηλασίες και βανδαλισμούς κατά την οθωμανική κυριαρχία.

Ως προς την επιλογή των θεμάτων, ο Τζέϊμς Ρόμπερτσον ακολουθεί την καθιερωμένη διαδρομή των περιηγητών-ζωγράφων του 19ου αιώνα. Αρχίζει με τα μνημεία της Ακρόπολης και συνεχίζει με τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, η οποία απεικονίζεται είτε σε δεύτερο πλάνο, είτε ως περίγυρος των αρχαιοτήτων. Η σειρά ολοκληρώνεται με απόψεις των ναών του Ποσειδώνα στο Σούνιο, της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα και του Απόλλωνα στην Κόρινθο.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.