Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ποικιλτική φρεάτων | Dr Lionel Scott

Well dressing λέγεται ένα ενδιαφέρον έθιμο του αγγλικού νομού Derbyshire, στη βόρειο Αγγλία. Μας το επεσήμανε ο φίλος του People&Ideas, Dr Lionel Scott , ο οποίος προσπάθησε να βρει και την αντίστοιχη λέξη που θα μπορούσε να το περιγράψει στα ελληνικά.

Πειραματίστηκε με την σύνθετη «πηγαδιακόσμηση», τις κυριολεκτικές «ένδυση φρέατος» και κατέληξε ότι η συνήθεια αυτή αποδίδεται καλύτερα ως «ποικιλτική φρεάτων».

Στην περιοχή Peak District συνηθίζουν, λοιπόν, το καλοκαίρι να διακοσμούν τα πηγάδια και τις πηγές με εικόνες και σχέδια φτιαγμένα από πέταλα λουλουδιών ή φύλλα. Το έθιμο αυτό παραπέμπει μάλλον σε παγανιστικές παραδόσεις, αν και τα σχέδια συχνά έχουν θρησκευτικά θέματα. Το νόημα ήταν μάλλον να δοθούν ευχαριστίες προς το καθαρό νερό μετά την επιδημία της πανώλης που θέρισε κόσμο τον Μεσαίωνα.

Κάθε χωριό στολίζει τα πηγάδια του και ασχολείται πολύ καιρό με αυτό το εφήμερο καλλιτεχνικό δημιούργημα καθώς η προετοιμασία δεν είναι απλή. Αρχικά κατασκευάζεται ένα ξύλινο πλαίσιο που καλύπτεται από πηλό, ανάμικτο με νερό και αλάτι. Στη συνέχεια γίνεται το σχέδιο πάνω σε χαρτί και μετά μεταφέρεται στον πηλό. Τέλος η εικόνα συμπληρώνεται με τα πέταλα των ανθέων και άλλα ευρήματα από τη φύση, όπως σπόρους, κουκουνάρια και λοιπά. Ορισμένα χωριά επιμένουν στη χρήση μόνο φυσικών υλικών ενώ σε άλλες περιοχές έχουν προστεθεί και κάποια τεχνητά για μεγαλύτερη ευκολία.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και φωτογραφίες, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.