Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Κοσμικό ημερολόγιο | Carl Sagan

Το μέγεθος του Σύμπαντος και ο χρόνος που αντιστοιχεί στις μεγάλες στιγμές ή σταθμούς της ιστορίας του είναι έννοιες που η σύλληψή τους και ακόμη περισσότερο η κατανόησή τους μας δυσκολεύουν υπέρμετρα και φαντάζουν συχνά εξωπραγματικές. Διάφοροι εκπαιδευτικοί τρόποι έχουν επινοηθεί για να μεταδώσουν μια αίσθηση του θέματος, καμμιά φορά στα όρια της απόλυτης επιστημονικής εγκυρότητας, αλλά πάντα για χάρη μιας πιο αποτελεσματικής μετάδοσης. Μια επιλογή τέτοιων επιτυχημένων προσπαθειών είναι η εξής:

(1) Powers of 10. Η ταινία ξεκινά με τη σκηνή ενός πικ νικ και η κάμερα σταδιακά απομακρύνεται, με τα πλάνα να ακολουθούν ρυθμό δέκα φορές μεγαλύτερο κάθε δέκα δευτερόλεπτα μέχρι που ο γαλαξίας μας να φαίνεται σαν μια μικρή φωτεινή κουκκίδα μεταξύ πολλών άλλων. Η μεγέθυνση τότε αντιστρέφεται απότομα και ξεκινά ένα ταξίδι προς το όλο και μικρότερο πάλι με βηματισμό δέκα φορές μικρότερο κάθε δέκα δευτερόλεπτα. Φτάνουμε στον τελικό προορισμό με ένα άτομο του άνθρακα στο DNA ενός λεμφοκυττάρου.

(2) Η προσέγγιση της Primax studio είναι πιο μοντέρνα και πιο πρόσφατη και τα όρια στα δυο άκρα βρίσκονται μεταξύ του κβαντικού σύννεφου της στατιστικής θεώρησης του χωρο-χρόνου έως τα όρια του Σύμπαντος 900Υm.

(3) Η διαδραστική πρόταση της Νίκον είναι εξαιρετική και άκρως εκπαιδευτική με πλήθος πληροφοριών για το κάθε τι όπως για το πώς και πού οι διάφορες μονάδες μέτρησης αναπτύχθηκαν μέχρι τα πιο πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα και τους φιλοσοφικούς προβληματισμούς που αυτά συνεπάγονται.

(4) Βρίσκω όμως ιδιαίτερα συναρπαστικό το κοσμικό ημερολόγιο που επινόησε στο τέλος της δεκαετίας του ’70, ο Αμερικανός αστροφυσικός Carl Sagan, ένας εκπληκτικός επιστημονικός εκλαϊκευτής, τον οποίο έχουμε αναφέρει στο παρελθόν. Στο βιβλίο του οι Δράκοι της Εδέμ “The Dragons of Eden » που τιμήθηκε με το βραβείο Pulitzer 1978, ο Sagan συνοψίζει σε μία μόνο χρονιά όλη την ιστορία του Σύμπαντος, περίπου σαν την ετήσια ανασκόπηση που οι εφημερίδες παρουσιάζουν εντυπωσιακά κάθε 31η Δεκεμβρίου. Η αναλογία σε σημεία μιας κλίμακας που αντιλαμβάνεται ο καθένας αποτυπώνει αποτελεσματικά τις κοσμικές ηλικίες και τις τάξεις μεγέθους.

Έτσι το εναρκτήριο σήμα δίνει το Big Bang, την πρώτη Ιανουαρίου στις 0:00 ακριβώς και το παρόν μας τοποθετείται στις 31 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα. Ο πραγματικός χρόνος αυτής της χρονιάς αντιπροσωπεύει την ηλικία του Σύμπαντος δηλαδή περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Έτσι, κάνοντας απλές πράξεις, βρίσκουμε ότι η κάθε μέρα αντιστοιχεί σε 37,5 εκατομμύρια χρόνια, η κάθε ώρα σε 1,6 εκατομμύρια χρόνια, το κάθε λεπτό σε 26  χιλιάδες χρόνια και τέλος το κάθε δευτερόλεπτο σε μόλις 434 χρόνια.

Το Σύμπαν γεννιέται λοιπόν την πρώτη Ιανουαρίου. Πολύ γρήγορα, και πιθανότατα τη νύχτα μεταξύ 4ης και 5ης Ιανουαρίου δημιουργούνται τα πρώτα άστρα. Θα πρέπει να ήταν τεράστια, πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες φορές μεγαλύτερα από τον ήλιο. Φτιαγμένα από υδρογόνο και ήλιον μετέτρεψαν αυτά τα στοιχεία σε άζωτο, άνθρακα και σίδηρο. Η καύση τους ολοκληρώνετε 8 μέρες αργότερα, αφού κατέρρευσαν κάτω από τη δύναμη της ίδιας τους της βαρύτητας. Έτσι οι πρώτοι γαλαξίες δημιουργούνται στις 13 Ιανουαρίου αλλά ο δικός μας Γαλαξίας, αργεί να εμφανιστεί και πρέπει να περιμένουμε την 1η Μαΐου για να συμβεί αυτό.

Την 1 Σεπτεμβρίου σε μια χαμένη άκρη του Γαλαξία, εκκολάπτεται το ηλιακό μας σύστημα. Η Γη είναι μέρος του στις 5 Σεπτεμβρίου. Το πιο παλιό πέτρωμα που βρίσκουμε σήμερα, στο βόρειο Κεμπέκ του Καναδά, δημιουργείται τότε στις 8 Σεπτεμβρίου.

Δεκατρείς μέρες αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου, εμφανίζονται στη ζωή οι πρώτοι μονοκυτταρικοί οργανισμοί, πρόγονοι των βακτηρίων. Είναι προκαρυώτες γιατί το γενετικό τους υλικό δεν βρίσκεται περιορισμένο σε έναν πυρήνα όπως αυτόν των κυττάρων των ζώων, των φυτών και των μυκήτων. Εφευρίσκουν αργότερα τη φωτοσύνθεση και οξυγονώνουν την ατμόσφαιρα του πλανήτη από το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και μετά, τόσο που η Γη από τις 3 Νοεμβρίου και ύστερα αποκτά μια ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο. Τότε, στις 8 Νοεμβρίου, είναι που κατά πάσα πιθανότητα εμφανίζονται οι πρώτοι μονοκυτταρικοί ευκαριώτες. Οι πρώτοι πολυκυτταρικοί ασπόνδυλοι οργανισμοί, ανθίζουν περίπου τέλος Νοεμβρίου αλλά στο δεύτερο μέσο του Δεκεμβρίου το δέντρο της ζωής θα εμπλουτιστεί τελικά με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Ο πρόλογος της καμβρίας εποχής γράφεται στις 13 Δεκεμβρίου. Εκείνη την ημέρα, ανιχνεύονται τα πρώτα ζώα. Στις 16 Δεκεμβρίου, τα αρθρόποδα κάνουν την εμφάνισή τους, με τους περιβόητους τριλοβίτες των ρηχών θαλασσών εκείνης της περιόδου. Ακολουθούν στις 18 τα ψάρια, στις 21 τα επίγεια φυτά και τα έντομα, στις 22 τα αμφίβια και στις 24 τα ερπετά. Η ημέρα των Χριστουγέννων αναγγέλλει τη γένεση των δεινοσαύρων που θα εξουσιάσουν τη Γη για … λίγες μέρες. Εμφανίζονται στις 25, ακολουθούν την επομένη τα πουλιά και την μεθεπομένη τα λουλούδια, για να εξαφανιστούν οριστικά στις 30 Δεκεμβρίου όταν ένας μεγάλος μετεωρίτης προσκρούει στη Γη. Την ίδια μέρα, μετά την πτώση της ηγεμονίας των επίγειων δεινοσαύρων εμφανίζονται τα πρώτα πρωτεύοντα, μέλη των θηλαστικών και εγκαινιάζεται μια νέα εποχή.

Έχουμε σχεδόν φτάσει στις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Δεκεμβρίου, τελευταίας μέρας του χρόνου στον οποίο συρρικνώσαμε όλη την ιστορία του σύμπαντος. Πού είναι ο άνθρωπος όμως μέσα στη μεγάλη θεατρική σκηνή που αποτελούν οι γαλαξίες, τα αστέρια και οι πλανήτες;

Ο μακρινός κοινός πρόγονος του ανθρώπου και των πιθήκων εμφανίζεται λίγο πριν τις 6 το απόγευμα στις 30 Δεκεμβρίου. Στις 31 Δεκεμβρίου, στις 9 και 11′ το βράδυ διαχωρίζεται από αυτούς ενώ λίγο πριν τις 11, ο πρόδρομος μας Homo erectus κάνει βόλτες όρθιος πάνω στην επιφάνεια της γης. Ανακαλύπτει τη φωτιά στις 11 η ώρα 31′. Ο Homo sapiens θα κάνει την εμφάνισή του στη σκηνή του κόσμου στις 23 και 31′ και ίχνη της εμφάνισής του εντοπίζονται στο τελευταίο λεπτό του χρόνου: στις 11 η ώρα 58′ και 50 δεύτερα αφήνει τα πρώτα σημάδια τέχνης στους τοίχους σπηλαίων και 42 δευτερόλεπτα αργότερα εφευρίσκει τη γεωργία. Αρχίζει να γράφει 12 δευτερόλεπτα  πριν τις δώδεκα και ανακαλύπτει τη μεταλλουργία. Είναι 11 59′ και 49 δεύτερα όταν χτίζει τις μεγάλες Αιγυπτιακές πυραμίδες του Χέοπα.

Έντεκα τελευταία δευτερόλεπτα απέμειναν για να κλείσει η πρώτη κοσμική χρονιά. Μέσα σ’αυτά γεννιέται ο Ιουδαϊσμός, η πρώτη μεγάλη μονοθεϊστική θρησκεία και εμφανίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ 5 δευτερόλεπτα  πριν το τέλος έρχεται ο Χριστιανισμός και το ρωμαϊκό κράτος είναι στο απόγειό του. Μείνανε 2 δεύτερα κατά τα οποία γίνεται η Άλωση της Κωνσταντινούπολης ενώ ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει την Αμερική. Το τελευταίο δευτερόλεπτο, η Γαλλική Επανάσταση σημαίνει την εξέγερση των λαών ενάντια στους δυνάστες τους, ο άνθρωπος πατάει το πόδι του στο φεγγάρι και αλλοιώνει ανεπιστρεπτί το κλίμα του πλανήτη.

Η επόμενη χρόνια έφτασε, πήραμε ένα μάθημα μετριοφροσύνης και τι αναμένουμε; Την 1η Ιανουαρίου του έτους ΙΙ που η ανθρωπότητα θα κατοικήσει στο σύνολο του ηλιακού συστήματος; Ή μήπως την 1η Απριλίου του έτους ΙΙ που θα σημάνει το τέλος του με τον ήλιο να γίνεται ένας ερυθρός γίγαντας μόλις τελειώσει από καύσιμα;

Σχολιάστε το άρθρο

  • Εντυπωσιακό! Σαν ταινία που στο τέλος τρέχει με ιλλιγγιώδη ταχύτητα αλλά δείχνει και τί απειροελάχιστη κουκίδα είμαστε σε όλο αυτό. Μου άρεσε που βρισκει τόσο χειροπιαστό και απλό τρόπο να τα εξηγήσει.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.