Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

«Το πετράδι του στέμματος»

Ένα βιβλίο που διαβάζω για την στρατιωτική παρουσία των Άγγλων στην Ινδία, καθώς κι ένα άρθρο περιοδικού για τους Πάρσους ή Παρσήδες (απογόνους των αρχαίων Περσών που ζουν ακόμα σήμερα στην Βομβάη και διατηρούν την ζωροαστρική θρησκεία) με ώθησαν να γράψω σήμερα γι’αυτή τη μεγάλη χώρα της Ασίας.

«Πετράδι του στέμματος» (The Jewel in the Crown) αποκαλούσαν την κτήση τους οι Άγγλοι, δηλώνοντας έτσι τη σημασία της για την αυτοκρατορία τους αλλά και την ομορφιά της. Πολλές ασχήμιες διέπραξαν οι ίδιοι εκεί, ασχήμιες που αποτυπώθηκαν σε βιβλία, τα οποία στη συνέχεια έγιναν ταινίες και επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές. Την δεκαετία του 1980 έκανε την εμφάνισή του το φιλμ «Κάψα και σκόνη» των Merchant-Ivory σε σενάριο Ruth Prawer Jhabvala από το ομότιτλο βιβλίο της, η σειρά «The Jewel in the Crown», βασισμένη στα βιβλία του Paul Scott, η ταινία «Πέρασμα στην Ινδία» του David Lean από το εκπληκτικό μυθιστόρημα του E.M.Forster αλλά και η επική ταινία «Γκάντι» του Richard Attenborough. Όλ’αυτά και άλλα ακόμα (“The Far Pavillions”, “Lord Mountbatten-The Last Viceroy”) αναδίδουν την ατμόσφαιρα της βρετανικής αποικιοκρατίας, τόσο ξένης και αντίθετης προς τον ανατολίτικο αισθησιασμό των ντόπιων. Αταίριαστοι έρωτες σε ένα εξωτικό περιβάλλον και θερμά επεισόδια μεταξύ κατακτητών και κατακτημένων, ολόκληρη η ιστορία της μυστηριακής αυτής χώρας πέρασε στην αγγλική λογοτεχνία και την έβδομη τέχνη. Η Ινδία εξακολουθεί να μαγεύει τους Δυτικούς με την πληθώρα των θρησκειών της, το εντυπωσιακό Ταζ Μαχάλ και τα υπόλοιπα μνημεία, την πρόσφατη άνοδό της στον τομέα της πληροφορικής. Να μαγεύει αλλά και να απωθεί με την φτώχεια της που τόσο γνωστή έγινε στη Δύση χάρη στο έργο της Μητέρας Τερέζας, να απωθεί με την έλλειψη υγιεινής, την καύση των νεκρών σε κοινή θέα, τις διάφορες αρρώστιες που επιμένουν να υπάρχουν εκεί ενώ έχουν εξαλειφθεί στον υπόλοιπο κόσμο.

Η εξιδανικευμένη Ινδία των σπουδαίων Άγγλων λογοτεχνών ίσως να μην υπήρξε ποτέ, κάτι όμως στον τόπο αυτόν τραβάει σαν μαγνήτης ανθρώπους απ’όλο τον κόσμο, οι οποίοι αψηφούν τις αντιξοότητες για να τριγυρίσουν τη μεγάλη αυτή χώρα, το αλλοτινό «Πετράδι του στέμματος» των Άγγλων μοναρχών.

Σχολιάστε το άρθρο

  • ίσως όταν προσπαθούμε να κατακτήσουμε έναν τόπο κι έναν πολιτισμό είναι επειδή έχουμε κατακτηθεί από αυτόν με κάποιον τρόπο – αλλά και αυτή η βαρβαρότητα του πολιστισμένου, δυτικού, χριστιανικού κόσμου ………

  • Λητώ Σεϊζάνη

    Στη μειονότητα των Πάρσων συμπεριλαμβάνεται ο διάσημος μαέστρος Ζούμπιν Μέτα ενώ την ίδια καταγωγή είχε και ο Φρέντι Μέρκιουρι.

  • Pingback: Καζούο Ισιγκούρο — People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.