Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μια βόλτα στο Παρίσι


Το Παρίσι ξετρέλαινε και ξετρελαίνει ακόμα τους καλλιτέχνες και τους στοχαστές. Είναι αναρίθμητα τα παραδείγματα Γάλλων και ξένων που εμπνεύσθηκαν από την πόλη, έζησαν εκεί και δημιούργησαν.

Το Παρίσι συντηρεί τον μύθο του και την μακραίωνη ιστορία του με «καλτ» βιβλιοπωλεία σαν το αγγλόφωνο Shakespeare & Company, που η ιδιοκτήτριά του το περιγράφει με τις τρεις λέξεις «μποέμ, εκκεντρικό και ζεστό». Η ίδια, στο βίντεο που ακολουθεί, μιλά για τον πατέρα της George Whitman, που έζησε από κοντά τη γενιά των μπήτνικ και τον καλό ποιητή Lawrence Ferlinghetti ενώ εξηγεί πώς το βιβλιοπωλείο τους προσφέρει στέγη στους επίδοξους νέους συγγραφείς που έρχονται στο Παρίσι. Το Shakespeare & Co. βρίσκεται κοντά στην εκκλησία της Νοτρ Νταμ, την Παναγία των Παρισίων.

Στο Παρίσι μπορείτε μεταξύ άλλων να βρείτε και τη «Νέα Αθήνα», μέσα στο Μουσείο της Ρωμαντικής Ζωής. Πρόκειται για ένα διάσημο φιλολογικό «σαλόνι» όπου συγκεντρώνονταν πνευματικοί άνθρωποι της εποχής και συζητούσαν για θέματα της λογοτεχνίας, της πολιτικής, της τέχνης. Το όνομά του το πήρε την εποχή του έντονου φιελληνισμού, τότε που η Ευρώπη συμπαρίστατο στην Ελλάδα, η οποία προσπαθούσε ν’αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό. Εδώ σύχναζε η Γεωργία Σάνδη με τον αγαπημένο της Σοπέν, οι ζωγράφοι Ντελακρουά και Ενγκρ, ο Λαμαρτίνος, ο Τουργκένιεφ, ο Ντίκενς και οι συνθέτες Γκουνώ και Λιστ. Το Μουσείο της Ρωμαντικής Ζωής με τον ωραίο του κήπο βρίσκεται στην περιοχή της Μονμάρτης.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.