Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Andrea di Pietro della Gondola

Από τα ονόματα που ξεχωρίζουν στον χώρο της αρχιτεκτονικής δια μέσου των αιώνων, αναμφισβήτητα είναι και του Andrea di Pietro della Gondola.

«Μα δεν τον έχουμε ακούσει ποτέ!», θα σκεφτείτε και δεν θα έχετε άδικο. Γιατί αυτό ήταν το πραγματικό όνομα του Palladio. Το ψευδώνυμό του, με το οποίο είναι γνωστός, παραπέμπει στην Παλλάδα Αθηνά ενώ τα έργα του αντικατοπτρίζουν κι αυτά την αρχαία Ελλάδα. Ο Παλλάντιο έζησε τον 16ο αιώνα, μελέτησε την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον Βιτρούβιο ενώ ο ίδιος επηρέασε όσο κανείς άλλος την αρχιτεκτονική της Βορείου Ιταλίας και την στροφή της περιοχής προς την κλασσική τέχνη. Στην πόλη της Βιτσέντσα έχει αφήσει σημαντικά κτίσματα αλλά κατά παράξενο τρόπο, το όνομά του το συναντάμε πιο συχνά στην Μεγάλη Βρετανία όπου ο ίδιος δεν έζησε ούτε εργάστηκε ποτέ. Φαίνεται, όμως, ότι εκεί βρήκε απήχηση και επιγόνους στα πρόσωπα του Inigo Jones, που δημιούργησε πολλά από τα αρχοντικά της αγγλικής υπαίθρου καθώς και στο πρόσωπο του διάσημου Christopher Wren. Η αισθητική κληρονομιά που άφησε ο Παλλάντιο έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος έχει φτιαχτεί σύμφωνα με τα δικά του πρότυπα ενώ λέγεται ότι ο Τόμας Τζέφερσον για να φτιάξει την νεοκλασσική του κατοικία «Μοντιτσέλλο» μελέτησε με ζήλο το σύγγραμμα του Παλλάντιο με τίτλο «Τα τέσσερα βιβλία της αρχιτεκτονικής».

Μια περιπλάνηση στο έργο του Παλλάντιο μπορείτε να κάνετε εδώ, εδώ ή εδώ.

Τον Δεκέμβριο του 2012 η Βασιλική της Βιτσέντσα, ένα από τα διασημότερα έργα του Παλλάντιο που αναστηλώθηκε πρόσφατα, ανοίγει τις πόρτες της με μια σημαντική έκθεση, η οποία έχει τίτλο «Από τον Ραφαήλ μέχρι τον Ρέμπραντ και τον Βαν Γκογκ. Η ιστορία του πορτραίτου στην Ευρώπη». Θα ακολουθήσει μια δεύτερη με τίτλο «Από τον Τισιανό στον Μονέ. Η ιστορία του τοπίου στην Ευρώπη».

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.