Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο φωτογράφος Philippe Halsman

Πριν από το Photoshop, υπήρξε ο Philippe Halsman (Φιλίπ Χαλσμάν) (1906-1979). Οι εικόνες του παραμένουν πρωτότυπες και διαχρονικές. Εφάρμοσε διάφορες τεχνικές εμφάνισης στο σκοτεινό θάλαμο, έβαλε την φαντασία του να λειτουργήσει και κατάφερε να σπάσει τους κανόνες της τότε επικρατούσας φωτογραφίας. Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε ένας από τους πιο ιδιαίτερους φωτογράφους στη Γαλλία αρχικά και στις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα.

Προτίμησε την ευκρίνεια στο καλλιτεχνικό «φλου» και έγινε γνωστός για τα πορτραίτα του. Η εικόνα που τον έκανε διάσημο είναι αυτή της Constance Ford με φόντο την αμερικάνικη σημαία – φωτογραφία που χρησημοποίησε η  Elisabeth Arden για να διαφημίσει ένα κραγιόν.

Από ‘κεί και ύστερα, δουλεύει με τους Pablo Picasso, Salvador Dali, Richard Nixon, Winston Churchill, Albert Einstein, Alfred Hitchcock… και με μια ατελείωτη λίστα ηθοποιών. Πολλοί από αυτούς έγιναν εξώφυλλο του περιοδικού Life.

Η ιδιαίτερη συνεργασία που αναπτύσσει με τον Νταλί εγκαινιάζεται το 1948, ενώ τον γνωρίζει από το 1941, και αποτυπώνεται  με το πορτραίτο Dali Atomicus, μια άκρως πρωτότυπη σύνθεση που αναφέρεται στο έργο του μαίτρ, συνδυάζει τον πίνακα Leda Atomica, δυό γατιά στον αέρα  και έναν πίδακα νερού! Η συνεργασία μεταξύ των δυο ανδρών συνεχίζεται με τη δημιουργία του βιβλίου Dali’s mustache και In Voluptas Mors ένα πορταίτο του Νταλί σε μορφή αληθινού πίνακα. Μια έκδοση του βιβλίου χρησιμοποιήθηκε στην αφίσα της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας  «Η σιωπή των αμνών».

Μια άλλη πασίγνωστη εικόνα του Χαλσμάν είναι αυτή του λυπημένου Αϊνστάιν το 1947, μια εικόνα που θα αποτυπωθεί σε γραμματόσημο το 1966 και θα βγει σε εξώφυλλο του Time το 1999…

Κατόπιν παραγγελίας των περιοδικών LIFE, LOOK Saturday Evening Post το 1951, αψηφά τους νόμους της βαρύτητας στη φωτογραφική σειρά Jumpology. Ύστερα απο μια κανονική φωτογράφιση, ζητούσε από το διάσημο «μοντέλο» του να πηδήξει στον αέρα! Πράγμα που ο καθένας εκτελούσε με τον ιδιαίτερο του τρόπο, ξεχνώντας καμιά φορά τους τύπους!

Ο ίδιος έλεγε σχετικά: όταν ζητήσεις από κάποιον να πηδήξει, η προσοχή του επικεντρώνεται κυρίως στην πράξη του και η μάσκα πέφτει αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο.


Σχολιάστε το άρθρο

  • Μαριάννα Καραβασίλη

    « La RATP invite… Philippe Halsman » Από τις 20 Οκτωβρίου 2015 έως τις 24 Ιανουαρίου 2016, 16 σταθμοί του παρισινού μετρό γεμίζουν με φωτογραφίες του σαν ένα φόρο τιμής στον καλλιτέχνη-φωτογράφο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.