Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

«Μια όαση στην έρημο της πόλης» | Magdeburg

Το Μαγδεβούργο (Magdeburg), πρωτεύουσα κρατιδίου της ανατολικής Γερμανίας, πρέπει να υπήρξε μια από τις ομορφότερες πόλεις το πάλαι ποτέ. Χτισμένο πάνω στον Έλβα, με μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και με πολύ πράσινο, θα ήταν σίγουρα ένα αλλοτινό καμάρι της περιοχής. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, το ωραίο ιστορικό κέντρο ισοπεδώθηκε από τις βόμβες των συμμάχων και ο κεντρικός δρόμος Breiter Weg, που είχε τα περισσότερα μπαρόκ και ροκοκό κτίσματα σ’όλη την Γερμανία, καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η δεύτερη ατυχία του ήταν ότι περιήλθε στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία προφανώς δεν είχε ούτε ενδιαφέρον ούτε χρήματα για να αναστηλώσει τα αριστοκρατικά κτήρια εποχής. Σήμερα το Μαγδεβούργο είναι ένα θλιβερό απομεινάρι περασμένων μεγαλείων με άσχημα δείγματα της σοσιαλιστικής αρχιτεκτονικής στη θέση των παλιών κομψοτεχνημάτων.

Για να ελαφρύνει λίγο την κατάθλιψη των κατοίκων, ο αρχιτέκτονας Hundertwasser με εμφανείς επιρροές από τον Γκαουντί, δημιούργησε ένα παράξενο, ιδιόρρυθμο κτήριο στο κέντρο της πόλης. Το δημιούργημά του αυτό το χαρακτήρισε

μια όαση στην έρημο της πόλης

και ομολογουμένως προσφέρει κάποια ψυχαγωγία με τις παράξενες καμπύλες του, το ροζ χρώμα του και τις χαριτωμένες διακοσμητικές του λεπτομέρειες.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τους λιγοστούς τουρίστες της πόλης αποτελεί σίγουρα αξιοθέατο μαζί με τον Καθεδρικό και την πλατεία της Αγοράς καθώς και με το μνημείο, το αφιερωμένο στον Otto von Guericke, τον μεγάλο επιστήμονα από το Μαγδεβούργο.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.