Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Το Δεκαήμερο του Βοκκακίου

Chichibio e la gru

Μια από τις πιο γνωστές ιστορίες του περίφημου αυτού έργου του 14ου αιώνα, αποφάσισαν να παρουσιάσουν σε περίληψη και με την ζωγραφική τους, οι μαθητές ενός ιταλικού δημοτικού σχολείου.

Η ιστορία έχει τίτλο «Ο Κικιμπίο και το λελέκι» και δίπλα σε κάθε σκίτσο παρατίθεται σε περίληψη το αντίστοιχο κομμάτι της αφήγησης στα ιταλικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά.

Προσθέτουμε τη μετάφραση των παραπάνω στα ελληνικά, αφού δώσουμε πρώτα τον πλήρη τίτλο της ιστορίας όπως τον γράφει ο Βοκκάκιος:

Ο Κικιμπίο, ο μάγειρας του Κουρράντο Τζανφιλιάτσι, με μια έξυπνη κουβέντα προς όφελός του, την οργή του Κουρράντο μετατρέπει σε γέλιο και αποφεύγει την κακή τύχη, την οποία ο Κουρράντο τον είχε απειλήσει ότι θα έβρισκε.

(6η ημέρα, 4η ιστορία)

-Ο Κορράντο Τζανφιλιάτσι, ένας ευγενής αστός, αγαπούσε πολύ το κυνήγι.

-Κάποια μέρα ενώ κυνηγούσε με το γεράκι του, σκότωσε ένα λελέκι.

-Όταν γύρισε στο σπίτι, έδωσε το λελέκι στον έμπειρο μάγειρά του, που σαν άνθρωπος ήταν κάπως αφελής.

-Ο Κικιμπίο, ο μάγειρας, καθάρισε το λελέκι και άρχισε να το ψήνει.

-Παρασυρμένη από την γαργαλιστική μυρωδιά, η Μπρουνέττα, μια κοπέλα με την οποία ο Κικιμπίο ήταν τρελά ερωτευμένος, μπήκε στην κουζίνα και του ζήτησε ένα μπούτι απ’το λελέκι.

-Ο μάγειρας, από φόβο μη χάσει την αγάπη της Μπρουνέττα, έκοψε ένα μπούτι και της το έδωσε.

-Όταν ήρθε η ώρα του φαγητού, ο Κορράντο είδε να σερβίρεται στους καλεσμένους του ένα λελέκι που του έλειπε ένα μπούτι.

-Πολύ θυμωμένος, ο ευγενής κύριος ζήτησε εξηγήσεις από τον μάγειρά του. Ο Κικιμπίο για να καλυφθεί, εφηύρε ένα ψέμα και είπε ότι όλα τα λελέκια έχουν ένα μόνο πόδι. Ο Κορράντο εξοργίστηκε ακόμα περισσότερο και τον προκάλεσε να πάνε μαζί να παρατηρήσουν αυτά τα πτηνά.

-Το επόμενο πρωί, ο Κορράντο που εξακολουθούσε να είναι πολύ θυμωμένος, οδήγησε τον Κικιμπίο κοντά σ’ένα ποτάμι. Ο φουκαράς ο μάγειρας ήταν πολύ φοβισμένος και συνέχιζε να ψάχνει γύρω του για να βρει λελέκι μ’ένα μόνο πόδι.

-Επί τέλους είδαν δώδεκα λελέκια να στέκονται στο ένα πόδι, όπως κάνουν συνήθως όταν κοιμούνται.

-Αμέσως ο Κικιμπίο τα έδειξε στον Κορράντο, ο οποίος τα πλησίασε φωνάζοντας: «Ω, ω, ω!»

-Φοβισμένα τα λελέκια κατέβασαν και το άλλο πόδι και τράπηκαν σε φυγή. Ο κύριος, ικανοποιημένος αλλά οργισμένος ακόμα, απέδειξε έτσι ότι είχε δίκιο. Ο Κικιμπίο, τρέμοντας απ’τον φόβο του, επεσήμανε στον αφέντη του ότι το προηγούμενο βράδυ στο τραπέζι, δεν είχε φωνάξει κι έτσι το λελέκι δεν είχε κατεβάσει το άλλο πόδι.

-Στον ευγενή Κορράντο άρεσε τόσο πολύ η απάντηση του Κικιμπίο ώστε η οργή του μετετράπη σε γέλιο οπότε και συγχώρησε τον αφελή μάγειρά του.

Για τους ιταλομαθείς, η ιστορία στην πλήρη μορφή της βρίσκεται εδώ.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.