Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Δημοφιλή βιβλία

A million reasons to read a book

Στον παραπάνω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε μια λίστα που περιλαμβάνει τα 100 πιο δημοφιλή βιβλία σε Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με κάποια πρόσφατη αξιολόγηση. Είχαμε κάνει κάτι σχετικό εδώ στο People&Ideas με τα 15 αγαπημένα βιβλία ενώ εδώ είχαμε μιλήσει για τους συγγραφείς που τιμήθηκαν με Νόμπελ.

Αυτού του είδους οι λίστες αναθεωρούνται κάθε τόσο και φυσικά άλλα βιβλία περιέχονται σε μια αγγλόφωνη, άλλα σε μια γαλλόφωνη, άλλα σε μια ελληνόφωνη λίστα και ούτω καθ’εξής. Και σίγουρα δημοφιλή δεν σημαίνει απαραιτήτως και καλά. Ας πούμε από τα 100 βιβλία της πρώτης λίστας εκ των οποίων έχω διαβάσει γύρω στα 30, με απογοήτευσαν μερικά, όπως το «καλτ» The Hitchhiker»s Guide to the Galaxy. Βρήκα βαρετό το To kill a mockingbird αν και στην Αμερική θα θεωρείτο ιεροσυλία να πω κάτι τέτοιο. Αλλά επειδή δεν είμαι ούτε στην Αμερική ούτε στην Αγγλία ούτε στην Ιρλανδία, μπορώ να δηλώσω ότι κατά τη γνώμη μου το περιβόητο Νησί της Β. Χίσλοπ δεν είχε καμμία λογοτεχνική αξίωση, απλώς έφερε περισσότερους τουρίστες σε συγκεκριμένο μέρος της Κρήτης, ότι ο Μάγος του Τζ. Φόουλς, με φόντο επίσης την Ελλάδα, ξεκινάει πολύ καλά αλλά όπως τα περισσότερα βιβλία αυτού του συγγραφέα σε απογοητεύει κάπως στο τέλος και ότι το πολυσυζητημένο On the road του Κέρουακ προσπάθησα πέντε φορές να το ξεκινήσω, πάντα με τις καλύτερες προθέσεις εκ μέρους μου, αλλά δυστυχώς άλλες τόσες το εγκατέλειψα. Τέλος, το Άρωμα του Ζυσκίντ το βρήκα πρωτότυπο μεν αλλά πολύ αρρωστημένο για τα γούστα μου ενώ το The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society μου φάνηκε συμπαθητικό αλλά υπερβολικά απλοϊκό.

Οι λίστες αυτές είναι επίσης συνήθως σύντομης διάρκειας. Μόνο κάποια ονόματα κατορθώνουν να μένουν τα ίδια δια μέσου των αιώνων, κι αυτά είναι της J. Austen, των αδελφών Μπροντέ, του Ντίκενς, του Ντοστογιέφσκη και μερικών άλλων που ίσως να βρίσκονται σ’αυτή τη λίστα ή ίσως να μη βρίσκονται αλλά που πάντως κατάφεραν ν’αγγίξουν τις ίδιες συναισθηματικές χορδές της ανθρώπινης φύσης από τον 18ο αιώνα ή και παλιότερα, μέχρι σήμερα.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.