Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μην τη μουτζώνετε!

Θυμάστε τα παλιά βαγόνια του ηλεκτρικού, εκείνα που είχαν χρώμα λεμονί ή τα ακόμη πιο παλιά, τα ξύλινα, που κάτω απ’τα παράθυρα είχαν επιγραφές, οι οποίες έλεγαν: «Μην κύπτετε έξω» και «Απαγορεύεται το πτύειν»; Μόνο «Απαγορεύεται το κάπνισμα» -αυτό που σήμερα είναι το πιο συνηθισμένο- δεν έγραφαν, υπήρχαν μάλιστα και σταχτοδοχεία κάτω από κάθε παράθυρο.

Τώρα γιατί το έγραψα αυτό; Επειδή θα ήθελα να υπήρχε μια απαγόρευση που να λέει: «Μη μουτζώνετε!»

Γιατί το λέω; Μα γιατί τουλάχιστον δύο γνωστοί μου, μού έχουν διηγηθεί ότι φεύγοντας για σπουδές στο εξωτερικό, απογοητευμένοι απ’την πατρίδα που δεν αναγνωρίζει ποτέ τους καλούς και τους αξιόλογους, καθώς απογειωνόταν το αεροπλάνο που τους έπαιρνε μακριά, έριξαν από ψηλά μια μούτζα.

Λοιπόν, σκέφτομαι, γι’αυτό έχει η Ελλάδα πάντα τα χάλια της. Γιατί από ξηράς, θαλάσσης ή αέρος, τα τέκνα της μονίμως την μουτζώνουν. Με την πρώτη αναποδιά και δυσκολία, την εγκαταλείπουν και φεύγουν στην Εσπερία. Η οποία τους θαμπώνει με τον πολιτισμό και τα υλικά αγαθά της, τόσο που μένουν για πάντα εκεί, σαν τον Οδυσσέα στην αγκαλιά της Καλυψώς.

Ξέρουμε, βέβαια, ότι ο Οδυσσέας επέστρεψε τελικά. Ομοίως και οι δύο προαναφερθέντες «μουτζωτές» ξαναγύρισαν στην Ελλάδα, όπου εργάζονται και έχουν κάνει οικογένεια.

Όμως η μούτζα τους, η συμβολική κατάρα τους, έμεινε. Η αρνητική ενέργεια έπιασε τόπο.

«Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα», μου είπε κάποτε μια φίλη που είχε γεννηθεί και ζήσει στο εξωτερικό, από Έλληνα πατέρα και ξένη μητέρα. Όταν για πρώτη φορά ήρθε να ζήσει στην Ελλάδα σε ηλικία 40 ετών, κατόπιν επιθυμίας του Έλληνα άντρα της, μου εξομολογήθηκε: «Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα. Είναι οι Έλληνες».

Κάτι που το ξέρουμε βέβαια όλοι μας.

Και αυτή είναι η παράνοια, η σχιζοφρένειά μας.

Είμαστε Έλληνες και μας ενοχλούν οι Έλληνες, οι συμπατριώτες μας. Συχνά μας ενοχλούν οι ίδιοι μας οι συγγενείς, οι εξ αίματος. Τους βρίσκουμε καταστροφικούς για την υγεία μας, για τον αέρα που αναπνέουμε. Είναι χειρότεροι Έλληνες από εμάς, είναι κατώτεροι Έλληνες από εμάς. Αυτοί κατέστρεψαν τις πόλεις μας με τα τσιμέντα τους, αυτοί βρώμισαν τις παραλίες μας με τα τζετ σκι και τα κότερά τους, αυτοί σπάσανε τα πεζοδρόμιά μας με τα τζηπ τους. Αυτοί βάζουν μέσον για να μπουν στο δημόσιο, αυτοί μας φέρονται σαδιστικά όταν έχουν την εξουσία στις δημόσιες υπηρεσίες και στα νοσοκομεία, αυτοί ως υπουργοί και βουλευτές μας κοροϊδεύουν και μας ληστεύουν. Αυτοί μας παίρνουν την σειρά στις ουρές όπου εμείς περιμένουμε υπομονητικά.

Εμείς είμαστε καλοί, είμαστε αθώοι, είμαστε τυραννισμένα παιδιά. Προσπαθήσαμε να τους αλλάξουμε αλλά δεν τα καταφέραμε. Γι’αυτό φεύγουμε στο εξωτερικό και τους μουτζώνουμε απ’το παράθυρο του αεροπλάνου.

Όχι βρε παιδιά. «Μη μουτζώνετε!» Μην τη μουτζώνετε τη χώρα, μην τους μουτζώνετε τους παραπλανημένους της κατοίκους. Είναι οι φίλοι σας, οι συγγενείς σας, το αίμα σας. Μη μουτζώνετε!

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.