Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Οδυσσέας Ελύτης: νέος 100 ετών

Χάρη στο μέλος μας Glaros, διαβάσαμε στο γαλλικό μπλογκ «GREECE- Αχ Ελλάδα σ’αγαπώ!»  ένα αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη της Sophie Dornac που παρουσιάζει εκτός από λεπτομέρειες της ζωής και του έργου του ποιητή, σημειώσεις του που δημοσιεύθηκαν στο έργο «Αυτοπροσωπογραφίες » το 1996. Η ευστοχία των λεγομένων του ταιριάζει με τη βαθιά απογοήτευση και αγανάκτηση που βιώνουμε όλοι σήμερα και μας οδήγησε, παρ’όλο το περίεργο του πράγματος, να μεταφράσουμε ένα μέρος πίσω στα ελληνικά. Θα μας συγχωρήσετε το τόλμημα.

 

Ο Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης θα ήταν σήμερα 100 ετών. Το Νόμπελ λογοτεχνίας (1979) αναρωτιόταν : « Αν [μόνο] μπορούσαμε να αξιολογήσουμε τη σημασία των λαών, όχι βάσει της σημασίας των προυχόντων του, όπως κάνουμε σήμερα, αλλά βάσει του μεγαλείου ψυχής που είναι ικανοί να διατηρήσουν στις πιο δύσκολες συνθήκες. »

Σε σημειώσεις που συγκεντρώθηκαν σε ένα τεύχος (« Αυτοπροσωπογραφίες », Autoportraits) λίγο πριν το θάνατό του το 1996, ο Οδυσσέας Ελύτης αναρωτιόταν για το μέλλον της ελληνικής ψυχής, των γενναίων ανθρώπων που παραμένουν ο εαυτός τους παρ’όλες τις αντιξοότητες, για τον ρόλο του ποιητή και για την αδυναμία να διαχειρίζεσαι τα κοινά όπως διαχειρίζεσαι τον εσωτερικό σου κόσμο. Παρατηρούσε τους συμπατριώτες του (« δείχνουν αυτή την ευθύτητα και την ευγένεια που μαρτυρά την ύπαρξη ενός πολύτιμου χρυσού κρυμμένου σαν κεφάλαιο, χάρισμα των αιώνων ») και σημείωνε:

«Μόλις πάμε να προασπίσουμε μια από τις καίριες αξίες της εθνικής μας ταυτότητας, η ιδέα πέφτει στα χέρια ενός σωρού τεχνοκρατών που πλέουν στην κόλαση όπως τα ψάρια στο νερό. Προσπαθούμε να προασπίσουμε μια ιερή ιδέα κοινωνικής δικαιοσύνης και ξεπροβάλλει μια ομάδα ανθρώπων που εμφανίζονται, όχι για να προασπίσουν το προσωπικό τους φρόνημα αλλά για να υπακούσουν στις διαταγές του αρχηγού τους. » (Αυτοπροσωπογραφίες)

 

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.
Σχολιάστε το άρθρο

  • Ελπίζω να το δει και να το διαβάσει η Sophie, θα χαρεί πολύ, αγαπάει τόσο πολύ την χώρα μας, την γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας ……..
    Σας ευχαριστώ κορίτσια για την πρωτοβουλία σας :-))

  • Λητώ Σεϊζάνη

    Ευχαριστούμε που μας το υπέδειξες, είναι ωραίο να ξέρεις ότι κάποιοι αγαπούν τη γλώσσα σου.

  • Φαίδρα και Λητώ, η Sophie διάβασε την δημοσίευσή σας και προσπαθεί να γράψει ενα σχόλιο και δεν τα καταφέρνει! Μπορείτε να την βοηθήσετε;;;;

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Ευχαριστώ Γλάρε. Πρέπει να γραφτεί μέλος για να το κάνει. Θα της στείλω ένα σημείωμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.