Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

«Όλα-Τίποτα» | Frédéric Back

Back_F

«Όλα-Τίποτα» είναι η έκτη ταινία κινουμένων σχεδίων του Γαλλο-Καναδού Frédéric Back, το αριστούργημα του οποίου, «O άνθρωπος που φύτευε δέντρα » μεταφράσαμε και παρουσιάσαμε παλαιότερα σε τρία εκπληκτικά επεισόδια.

Τον τίτλο της ταινίας τον εμπνεύσθηκε από το έργο «Η Ιστορία του στρατιώτη της Ramuz» που μελοποίησε ο Ιgor Stravinsky και αφηγείται την ιστορία ενός στρατιώτη που δίνει το μικρό του βιολί στο διάβολο για να λάβει σε αντάλλαγμα ένα μικρό βιβλίο που θα του χαρίσει όλα τα πλούτη του κόσμου. Όμως ο στρατιώτης διαπιστώνει με πίκρα ότι το να τα έχεις όλα ισοδυναμεί με το να μην έχεις τίποτα.

Αυτή η ταινία κινουμένων σχεδίων του Back, που προτάθηκε για Όσκαρ το 1981, είναι μια ενδεκάλεπτη αλληγορία της βιβλικής δημιουργίας του κόσμου: από το μηδέν αναδύεται ένα σύμπαν γεμάτο πλούτη, όπου όλα τα ζωικά είδη είναι ευχαριστημένα με την τύχη τους με εξαίρεση τον άνθρωπο, τον συνεχώς ανικανοποίητο με την εμφάνισή του και με τα αποκτήματά του.

Μέσα από τις χαρακτηριστικές λεπτές και απαλές ζωγραφιές του καλλιτέχνη, η ταινία αγγίζει τα  διαχρονικά και οικουμενικά θέματα της ανθρώπινης έλλειψης ικανοποίησης, της άτυχης σύνδεσης της έννοιας της ευτυχίας με την κατoχή αγαθών και τέλος της ανθρωποκενρικής θεώρησης του κόσμου. Ενώ ο έμβιος κόσμος δηλώνει όρια στις ορέξεις και στην έκφραση του εδαφικού του ενστίκτου, ο άνθρωπος εκφράζει αρπακτικότητα χωρίς όρια και καταντάει τελικά να οικοδομεί την ίδια του την δυστυχία. « Η επιθυμία να κατέχουμε είναι η πηγή όλων των ανθρωπίνων δυστυχιών και η ευτυχία είναι δυνατή μόνο με το μοίρασμα όσων υπάρχουν », είναι το μήνυμα του έργου που αν και απευθύνεται σε παιδιά, συγκινεί και τους ενήλικες.

«Η κατοχή πραγμάτων όπως και η ευτυχία ξεφεύγουν διαρκώς από την άπληστη φιλοδοξία. Αντί να κατέχουμε, δεν θα ήταν καλύτερα απλά να είμαστε, να κοιτάμε και να αφήνουμε να ζήσει ο κόσμος γύρω μας, του οποίου αγνοούμε τον πραγματικό πλούτο και τις δυνατότητες αστείρευτης πηγής ευτυχίας» αναρωτιέται ο Frédéric Back.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.