Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Θιβετιανοί ιεροί χοροί και ανακύκλωση!

Επειδή βρισκόμαστε όλοι στα πρόθυρα του να κάνουμε καθημερινό ρόφημά μας τη βαλεριάνα, έχω να σας προτείνω δυο είδη πνευματικού βαλσάμου για να αλλάξετε διάθεση και να δείτε από διαφορετική σκοπιά την πραγματικότητα, αλώβητοι από κάθε άγχος και συναισθηματική ταραχή.

Η πρώτη πρόταση είναι από την αμερικάνικη εταιρεία Holstee, που δημιουργήθηκε από την πρωτοβουλία τριών νέων ανθρώπων. Σχεδιάζουν και παράγουν ρούχα και αντικείμενα από 100% ανακυκλώσιμο υλικό και εστιάζουν στην σωστή εφαρμογή, στο ωραίο στυλ, στη λειτουργικότητα πάντα στα πλαίσια της αειοφόρου ανάπτυξης. Για παράδειγμα, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους κατασκεύασαν ένα πορτοφόλι από 100% ανακυκλώσιμες εφημερίδες και πλαστικές σακκούλες που είχαν συλλέξει στους δρόμους της Ινδίας. Εγκαινίασαν παράλληλα τον ρόλο του «επιμελητή» της ανακύκλωσης και παρουσιάζουν στην ιστοσελίδα τους ό,τι θεωρούν ωραιότερο και πρωτότυπο σε up-cycling design. To παρακάτω διαφημιστικό βίντεό τους συνοψίζει τη φιλοσοφία τους για τη δουλειά τους και τη ζωή γενικά και η συλλογή από συνθήματα που απαριθμεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε περίπτωση!

This is your life , do what you love and do it often
[Είναι η ζωή σου, κάνε ό,τι αγαπάς και κάνε το συχνά]

If you don’t have enough time, stop watching TV.
[Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, σταματήστε να βλέπετε τηλεόραση]

Stop over analyzing. Life’s simple.
[Μην υπεραναλύετε τις καταστάσεις. Η ζωή είναι απλή]

Getting lost will help you find yourself.
[Το να χαθείτε θα σας επιτρέψει να βρείτε τον εαυτό σας.]

 

 

Σε πιο σοβαρό ύφος είναι το παρακάτω βίντεο που παρουσιάζει τους ιερούς θιβετιανούς χορούς από το μοναστήρι του Σετσέν (Shétchen) του 18ου αιώνα, ένα από τα έξι κυριότερα μοναστήρια του τάγματος του Nyingmapa. Οι μοναχοί χορεύουν για να απαλύνουν τα συναισθήματά τους και να αποκτήσουν ψυχική διαύγεια. Μας προκάλεσε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι το σχολιάζει ο πολύ γνωστός βουδιστής μοναχός Matthieu Ricard.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «ο ιερός χορός βασίζεται σε μια μακρόχρονη διαδικασία εσωτερικής περισυλλογής  που εξελίσσεται σταδιακά. Αφηγείται με ψαλμωδία που διαρκεί εννέα μέρες και εννέα νύχτες χωρίς διακοπή. Τις δυο τελευταίες μέρες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, οι μοναχοί θα χορέψουν ασταμάτητα, χωρίς διακοπή, στο προαύλιο του μοναστηριού.

Οι χοροί αυτοί δεν υπάρχουν για να αφυπνίσουν τα συναισθήματα και να προκαλέσουν μια κατάσταση ύπνωσης αλλά αντίθετα για να δώσουν μεγαλύτερη διαύγεια και διορατικότητα πνεύματος. Καταπραΰνουν και δεν παροξύνουν. Όλος ο συμβολισμός αυτών των χορών πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Για παράδειγμα, κάποια στιγμή εμφανίζεται ένας χορευτής με μια μάσκα ελαφιού που με τη χρήση ενός σπαθιού κόβει ένα ομοίωμα. Δεν είναι μια βίαια πράξη ή μια σαμανιστική πράξη. Το ομοίωμα συμβολίζει την προσκόλληση στο Εγώ, το σπαθί τη γνώση και το ελάφι την εξιδανίκευση (sublimation) όλων των συναισθηματικών ορμών και ταραχών. Όταν στο τέλος, βλέπετε μια θορυβώδη αποδοκιμασία όπου όλοι δείχνουν να αλληλοκυνηγιούνται, δεν παρακολουθείτε ένα κυνήγι μαγισσών αλλά την πνευματική διαταραχή. Η σιωπή που ακολουθεί δείχνει ακριβώς την ανακούφιση των συναισθηματικών σκέψεων.

Όλα όσα βλέπουμε λοιπόν έχουν κάποιο νόημα. »

Διαλέγετε και παίρνετε…

 

 

Υ.Γ. : ευχαριστούμε πολύ το μέλος A. G. που μας επισήμανε την ιστοσελίδα της Holsteen.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Λητώ Σεϊζάνη

  If you don’t have enough time, stop watching TV. [Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, σταματήστε να βλέπετε τηλεόραση]
  Ας το επαναλάβουμε πολλές φορές σαν ξόρκι ή σαν «μάντρα» σε όλους τους γύρω μας, συγγενείς γνωστούς και φίλους. Σε όσους αγαπάμε, σε όσους θελουμε να κρατήσουμε υγιείς.
  Ας θυμηθούμε και αυτό
  https://peopleandideas.gr/2010/10/06/television-2/

 • Μίνα Καραγιάννη

  Εκτός από την τηλεόραση να προσθέσουμε ίσως
  Και το » αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας
  Βγείτε από τα κοινωνικά δίκτυα»
  Σίγουρα όμως όλοι έχουμε λίγο χρόνο να διαβάζουμε
  Τα ωφέλιμα άρθρα του P&I.
  Ευχαριστώ

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Γεια σου Μίνα!
  Περνάς από ‘δω ρίχνεις ένα κομπλιμέντο και φεύγεις :-)).
  Έχεις δίκιο ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι μια χίμαιρα που εύκολα μπορεί να σε κατασπαράξει -είναι όμως ένα αναγκαίο κακό καμμιά φορά. Ευτυχώς επέρχεται ισορροπία μετά από ένα διάστημα.
  Καλό σου βράδυ!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.