Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Kinshasa Symphony

H Kinshasa είναι η πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής. Με 8 εκατομμύρια κατοίκους είναι μια από τις φτωχότερες πόλεις του κόσμου. Αλλά είναι η γενέτειρα της μοναδικής συμφωνικής ορχήστρας της Κεντρικής Αφρικής. Η L’Orchestre symphonique Kimbanguiste υπάρχει εδώ και δεκαπέντε χρόνια και προσφέρει ακούσματα σε ένα ακροατήριο που στην πλειοψηφία του δεν γνωρίζει καλά καλά ότι υπάρχει η κλασσική μουσική. Από την ίδρυσή της, οι μουσικοί της επέζησαν δυο πραξικοπημάτων, πολλών εθνικών κρίσεων και ενός εμφυλίου πολέμου. Το πάθος για την μουσική και η ελπίδα που γεννά, έδωσαν στα μέλη της τη δύναμη να συνεχίσουν. Δημιουργία του Armand Diangienda, ενός πρώην πιλότου της αεροπορίας που όταν έχασε τη δουλειά του και για θρησκευτικούς λόγους, αποφάσισε να τη δημιουργήσει. Η ορχήστρα ξεκίνησε από μια ομάδα ερασιτεχνών μουσικών, αυτοδημιούργητων, ευρηματικών, φτωχών και παθιασμένων. Αρχικά μοιράζονταν τα λίγα μουσικά όργανα που είχαν στη διάθεσή τους και για να μπορούν να παίξουν όλοι, οργάνωναν τις πρόβες εκ περιτροπής. Σήμερα, όταν δίνουν μια συναυλία, συμμετέχουν 200 μουσικοί επί σκηνής.

Την ιστορία αυτής της ορχήστρας κατέγραψαν σε ένα μοναδικό και διεθνώς βραβευμένο ντοκιμαντέρ δυο Γερμανοί κινηματογραφιστές, ο Claus Wischmann και ο Martin Baer.

Η ταινία παρουσιάζει, με αφορμή την προετοιμασία της ορχήστρας για την πρώτη τους μεγάλη υπαίθρια συναυλία για την εθνική απελευθερωτική τους εορτή, την ιστορία της ορχήστρας δίνοντας μια ανθρώπινη διάσταση στην αφήγηση. Υπό τους ήχους των Carmina Burana που μελετούν μεταξύ άλλων για τη συναυλία, περιγράφει την απίστευτη καθημερινότητα των μελών της -μια μάχη για την επιβίωση- τι σημαίνει γι’αυτούς η μουσική, ποιες δυσκολίες συναντούν στη λειτουργία της ορχήστρας κτλ Στην πλειοψηφία τους αυτοδίδακτοι, αποτελούν ένα μοναδικό και αξιοθαύμαστο παράδειγμα ενθουσιασμού και αφοσίωσης στον στόχο.

Την ταινία δεν την είδαμε, αλλά η ανακάλυψη αυτού του σύντομου βίντεο, μοιάζει με την εύρεση ενός αληθινού διαμαντιού. Μαγικά βλέμματα, μεταδοτικός ενθουσιασμός που σε κάνει να ντρέπεσαι για όλη την αχαριστία και την έλλειψη θάρρους που συχνά εκφράζουμε εμείς οι έχοντες πολλά.


Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.