Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Werner Boote | Πλαστικός κόσμος

Plastic planet

Μια εκστρατεία κατά των επικίνδυνων χημικών που υπάρχουν στα πλαστικά έχει ξεκινήσει ο Αυστριακός Werner Boote, ο οποίος για να γυρίσει το ντοκυμανταίρ του «Πλαστικός πλανήτης» ταξίδεψε σ’όλο τον κόσμο και συνάντησε πολλούς ανθρώπους.

Οι αναμνήσεις του ξεκινούν από τον παππού του, ένθερμο υποστηρικτή της βιομηχανίας πλαστικών στην οποία εργαζόταν, σε μια εποχή που τα  πάντα γύρω απ’αυτά τα υλικά δεν είχαν γίνει ακόμα γνωστά.

Για να κάνει την έρευνά του, ο Werner Boote μίλησε με Αμερικανούς επιστήμονες που επιβεβαίωσαν την αύξηση των καρκίνων λόγω της εκτεταμένης χρήσης πλαστικών, με γυναίκες της Ινδίας που ζουν από τον διαχωρισμό των σκουπιδιών για ανακύκλωση, επισκέφτηκε ένα εργοστάσιο πλαστικών στην Κίνα όπου οι εργάτες δεν παίρνουν ούτε τις στοιχειώδεις προφυλάξεις στην επαφή τους με τα τοξικά υλικά και τέλος ήρθε σε αντιπαράθεση με όσους έχουν συμφέροντα από την βιομηχανία των πλαστικών.

Στις χώρες που επισκέφτηκε, ζήτησε από αντιπροσωπευτικές τοπικές οικογένειες να βγάλουν έξω απ’το σπίτι τους κάθε τι πλαστικό που είχαν στο νοικοκυριό τους. Το τι συγκεντρώθηκε, είναι αδύνατον να το περιγράψει κανείς, ούτε οι ίδιοι οι κάτοχοί τους δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόσα πολλά αντικείμενα είχαν!

Τέλος, επεσήμανε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Ότι οι ωκεανοί και οι θάλασσες δεν είναι γεμάτες μόνο με μεγάλα κομμάτια πλαστικών που μπορούν να αφαιρεθούν, αλλά με αναρίθμητα μικρά κομματάκια, τα οποία κανείς δεν μπορεί να τα δει ή να τα πολεμήσει. Εν ολίγοις ζούμε σ’έναν πλαστικό πλανήτη που συχνά μοιάζει εφιαλτικός.

Περισσότερα μπορείτε να μάθετε στο σάϊτ του και σ’ ένα ξενόγλωσσο σχετικό άρθρο που έχουμε αναδημοσιεύσει παλαιότερα.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.