Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Τα επτά θαύματα του μικροβιακού κόσμου

Βακτήρια, ιοί, μύκητες και πρωτόζωα… τα μικρόβια είναι εδώ γύρω μας, πάνω μας και μέσα μας, αόρατα και σε κάθε πτυχή του φυσικού κόσμου. Αποτελούν την αρχαιότερη μορφή ζωής, είναι από τους πολυπληθέστερους οργανισμούς, έπλασαν τον κόσμο μας και έχουν ποικίλες, χρήσιμες και απαραίτητες αν και καμμιά φορά βλαβερές λειτουργίες. Το Βρετανικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο οποίο έχουμε αναφερθεί παλαιότερα, ανέβασε πρόσφατα στο διαδίκτυο μια νέα εκπαιδευτική σειρά με τίτλο «Τα επτά θαύματα του μικροβιακού κόσμου». Εκεί παρουσιάζει μέσα από γλαφυρά παραδείγματα την εκπληκτική ποικιλομορφία της λειτουργίας των μικροβίων που τα κάνει απαραίτητα για τον άνθρωπο παρά επίφοβα.

Τροφή. Δείτε κατ’αρχήν τι ρόλο παίζουν στην παραγωγή αγαπημένων τροφίμων, όπως το ψωμί, το τυρί, το γιαούρτι και τη μπύρα. Το ξέρατε ότι οι πρώτοι παραγωγοί μπύρας ήταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι που την ονόμασαν μάλιστα «αυτή που φέρνει χαρά»; Η μπύρα τους διέφερε από τη δική μας σε περιεκτικότητα οινοπνεύματος (10%) και σε άρωμα και γεύση.

Απειλή. Τα μικρόβια είναι και απειλή αν και τα επικίνδυνα στοιχεία αποτελούν μόνο το 5% του συνόλου. Η ιστορία της τρομερής επιδημίας της Μαύρης Πανώλης είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ήρθε από τις ανοιχτές πεδιάδες της Μογγολίας και ξεκίνησε το ταξίδι της προς την Ευρώπη το 1313. Μέσα σε 4 χρόνια (1347-1351) αποδεκάτισε τον παγκόσμιο πληθυσμό, παίρνοντας μαζί της 75 εκατομμύρια ανθρώπους και στον ευρωπαϊκό πληθυσμό το εν τρίτον ! Θεωρείται από τους ιστορικούς η αφορμή να χάσει η Εκκλησία την παντοδυναμία της, καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει την έκταση και την ένταση του φαινομένου. Αυτό ενίσχυσε την άνοδο της Αγγλικής Μεταρρύθμισης ενώ προκάλεσε ουσιαστικές κοινωνικές αλλαγές.

Σε συνδυασμό με τις δυο παραπάνω λειτουργίες, δείτε στοιχεία για τους τρόπους που αναπτύξαμε ώστε να αντιμετωπίσουμε την αποδόμηση της τροφής από τη δράση μικροβίων.

Υποστήριξη της ζωής. Τα μικρόβια μας συντηρούν στη ζωή με πολλούς τρόπους. Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι η υποστήριξή του κύκλου του αζώτου, απαραίτητου δομικού στοιχείου του εμβίου κόσμου που λαμβάνουμε από την τροφή μας.

Διαμόρφωση του μέλλοντος και επιστήμη. Χάρη σ’ αυτά αναπτύχθηκε η βιοτεχνολογία με την παρασκευή πολύτιμων αντιβιοτικών και άλλων εξαιρετικά ωφέλιμων ουσιών όπως η ινσουλίνη ενώ άνοιξαν δυνατότητες στην ανάπτυξη νέων μορφών ενέργειας πέρα από το πετρέλαιο που τους το χρωστάμε αλλά και νέων δομικών συστατικών. Τέλος, είναι πάλι τα μικρόβια που τυχόν ευδοκιμούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και δίνουν στοιχεία για πιθανή ζωή εκτός Γης.

Για να ικανοποιήσετε περαιτέρω την περιέργεια σας, μπορείτε να διαβάσετε το εξαιρετικό βιβλίο εκλαΐκευσης “Ο Αόρατος κόσμος” του Bernard Dixon σε μετάφραση Μαρίας Αστροπεκάκη, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης.  Όπως λέει στην περίληψη, θα σας πείσει «ότι τα μικρόβια είναι αυτά που κυβερνούν τον κόσμο, και όχι τα μακρόβια» δηλαδή εμείς…

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.