Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Τα ερωτικά του Μπότσογλου

Στον κατάλογο μιας εκθέσεως του Χρόνη Μπότσογλου με τον εύγλωττο τίτλο «Ερωτικά», μπορούσε κανείς να διαβάσει υπέροχα κείμενα των Θανάση Βαλτινού, Γιώργου Βέλτσου, Χ.Γ. Λάζου, Μισέλ Φάις και του συλλέκτη και ρέκτη της ελληνικής ζωγραφικής Σωτήρη Φέλιου.

Όλοι άνδρες.΄Αραγε πού ταξιδεύει ο νους των ανδρών την ώρα που κάνουν έρωτα;

Στη λειτουργία της ερωτικής πράξης όπου και οι πέντε αισθήσεις μετέχουν, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό, τα δυο φύλα γίνονται ένα, το ζεύγος ενώνεται και γίνεται μονάδα , μια μονάδα που επιζεί, η μόνη επιζήσασα στον αιώνα των αιώνων.

Στη διάρκεια της ερωτικής πράξης, οι άνδρες, επιλεγμένοι από τη φύση να επιτελέσουν ένα δύσκολο μηχανικά έργο, συγκεντρώνονται ψυχή τε και σώματι στη λειτουργία του οργάνου τους. Ο γύρω κόσμος χάνεται, ο χώρος βυθίζεται σε ένα no man’s land, όπου μόνο το αντικείμενο του πόθου λαμπυρίζει, ο χρόνος διαστέλλεται, γίνεται άχρονος, μέχρι τη στιγμή της κορύφωσης.

Ο Χρόνης Μπότσογλου επικεντρώθηκε σαν άνδρας, στο απόλυτο της ερωτικής πράξης, αγνόησε τον περιβάλλοντα χώρο, αυτό το ζευγάρι το αφοσιωμένο στη συνεύρεσή του θα μπορούσε να ιδρώνει εξ ίσου σε υπόγεια γκαρσονιέρα, σε ακριβές σουίτες ή σε δωμάτιο επαρχιακού ξενοδοχείου.

Αγνόησε την αισθητική των σωμάτων καθ’εαυτή, εξ άλλου ποιός είπε ότι το τέλειο σώμα είναι απαραιτήτως και το πιο ερωτικό;

Εστίασε στις ερωτογενείς ζώνες που γύρω τους πάλλεται ο πόθος.

Μετέτρεψε αυτό το πανηγύρι των αισθήσεων, αυτή την απόλυτη θυσία, αυτό τον μικρό θάνατο σε πολύχρωμες, ρευστές ακουαρέλλες καμωμένες πάνω σε ρυζόχαρτο και σε αδρά ανάγλυφα χυμένα στο μπρούτζο.

Έτσι λοιπόν, αφού νεώτερος «έπαιξε» με τον θάνατο και μας χάρισε τη θαυμάσια δουλειά του στη «Νέκυια», αφήνοντάς μας σιωπηλά σεβαστικούς να προσκυνήσουμε το τέμπλο των προσφιλών του νεκρών, μας καλεί τώρα σε ωριμότερη ηλικία να παίξουμε, να γίνουμε παιδιά, έφηβοι, άνδρες σφριγηλοί και ζουμερές γυναίκες και να αφοσιωθούμε στην απόλαυση του Απόλυτου Παιχνιδιού.


Σχολιάστε το άρθρο

 • Είναι μια εξαιρετική συλλογή. Έχει φτιαχτεί και μία ταινία-ντοκιμαντέρ που συνοδεύει την έκθεση στο οποίο εργάστηκα ως μοντέρ στο πλευρό του σκηνοθέτη Τάκη Χατζόπουλου. Εάν πάτε στην έκθεση θα ήθελα τη γνώμη σας και για την ταινία.
  Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους

 • Μαριάννα Καραβασίλη

  Ναί, ήμουν στην προβολή της. Πράγματι εξαιρετική δουλειά του κ. Χατζόπουλου, διακριτικά παρακολουθώντας τον καλλιτέχνη μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τη «σύλληψη» και τη «γέννεση»των έργων. Προσωπικά συγκινήθηκα τη στιγμή που στο χυτήριο αποκαλύπτεται το τελικό έργο στο μπρούτζο, από το έργο καθ’εαυτό αλλά και από την έκφραση ικανοποίησης του καλλιτέχνη. Συγχαρητήρια και χρόνια πολλά.

 • Χαίρομαι που σου άρεσε Μαριάννα. Στην πρώτη προβολή, στη σουίτα του μοντάζ ο συμπαθέστατος κ. Χρόνης και ο Σωτήρης Φέλιος είπαν προς μεγάλη μας χαρά οτι επρόκειτο για ακόμα ένα διαμάντι της ίδιας συλλογής, και το αγκάλιασαν θερμότατα!
  Καλή χρονιά

 • Υπάρχει ίσως στα σχέδια σας , η πιθανότητα να δούμε τα «ερωτικά» και στη Θεσσαλονίκη;

  • Μαριάννα Καραβασίλη

   Καλησπέρα georgina,
   Θα ήταν πολύ ωραία να παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη αλλά είναι μια ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί από εμάς.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.