Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Χριστούγεννα με τον Βούδα… και τον Matthieu Ricard

Είναι ο ευτυχέστερος άνθρωπος του κόσμου όπως τον έχουν χαρακτηρίσει οι νευροβιολόγοι. Είναι ο Matthieu Ricard και όταν δεν ταξιδεύει, ζει στο Νεπάλ.

Από μητέρα ζωγράφο και πατέρα φιλόσοφο,  ο Matthieu Ricard μεγάλωσε σ’ένα περιβάλλον διανοουμένων. Με ένα διδακτορικό στη κυτταρική γενετική στο εργαστήριο του Νομπελίστα καθηγητή F. Jacob… τα εγκαταλείπει όλα για να μελετήσει και να ακολουθήσει τον θιβετιανό βουδισμό στα Ιμαλάια. Γίνεται μοναχός και εκτός από τον διαλογισμό, ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, με τη φωτογραφία, με πολλές ανθρωπιστικές δραστηριότητες, είναι μέλος του Mind and Life Institute όπου συνεργάζονται μοναχοί βουδιστές και επιστήμονες.  Συνεργάζεται επίσης με διάφορα πανεπιστήμια για την μελέτη της επίδρασης στον εγκέφαλο της εκπαίδευσης του μυαλού, και από το 1989 είναι ο επίσημος  μεταφραστής του Dalai Lama.

Οι φωτογραφίες του έχουν για θέμα το περιβάλλον του όπως τοπία, παραδοσιακές τελετουργίες, πρόσωπα, ζωή στα μοναστήρια, πνευματικούς δασκάλους… Αποτελούν συνέχεια της πνευματικής του ζωής και διαμορφώνουν ένα σύνολο που αποπνέει εσωτερική ηρεμία.

Μέσα από όλο το έργο του, ένας πρώην βιοχημικός και νυν μοναχός, μας εξηγεί ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας για να έχουμε συνήθειες ευεξίας και να φτάσουμε στη γαλήνη.

Σας εύχομαι ευτυχία και καλές γιορτές!

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.