Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πού στηρίζετε την ψυχική σας άμυνα στην εποχή της κρίσης;

Λίγο πριν τις γιορτές, αναρτήσαμε στην σελίδα του People and Ideas στο Facebook ένα ερωτηματολόγιο με τίτλο «Πού στηρίζετε την ψυχική σας άμυνα στην εποχή της κρίσης;» που προσέλκυσε 966 άτομα.

Όσοι φίλοι βρήκαν τον χρόνο, απάντησαν στα παρακάτω:

1. Παριστάνω ότι δεν υπάρχει κρίση
2.  Δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση
3.  Ξαναβρίσκω τους φίλους μου
4. Κάνω πιο απλή τη ζωή μου
5. Παύω να ομφαλοσκοπώ, κάνω εθελοντική δουλειά
6. Δημιουργώ μέσω της τέχνης
7. Επιστρέφω στην επαρχία
8. Φεύγω για το εξωτερικό
9. Διαβάζω περισσότερο
10. Προτείνετε άλλα [ προστέθηκαν οι επιλογές «Επενδύω σε ότι συμβάλλει στην ψυχική μου συγκρότηση» και «‘Εχω εμπιστοσύνη στο Θεό»]

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Από τις 125 απάντησεις, η πλειοψηφία (20%) επιλέγει « την τηλεόραση έξω απ’τη ζωή μας », ενώ επενδύει σε ό,τι αποφέρει ψυχική συγκρότηση (16%) όπως είναι η φιλία (16%). Οι συνήθειές μας αλλάζουν, απλουστεύονται (16%). Μερικοί διαβάζουν περισσότερο (9%), άλλοι στηρίζονται στη δημιουργία μέσω της τέχνης (8%), και άλλοι πάλι βρίσκουν ανακούφιση στην προσφορά προς άλλους συνανθρώπους (7%). Η εμπιστοσύνη στον Θεό είναι και αυτή μια επιλογή (7%), ενώ η προσποίηση ότι δεν υπάρχει κρίση (2%) μάλλον δηλώνει την άρνηση πάση θυσία της κατάθλιψης και της απαισιοδοξίας. Ευτυχώς δεν έχουμε ακόμα τραπεί σε μαζική φυγή (1%).

Εσείς, τι θα επιλέγατε;

Σχολιάστε το άρθρο

 • Απλή ζωή στην επαρχία, εθελοντική δουλειά, προσφορά σε συνανθρώπους, τηλεόραση γιοκ, Άγιον όρος, τέχνη και οργανοπαιξία, έχω και βιώνω έτσι κι αλλιώς. Παραπάνω διάβασμα δε νομίζω ότι μπορώ να το αντέξω.
  Χαλαρά, φυγή στο εξωτερικό. Το καπελάκι μου και δρόμοοοοοοοο…..!!!!!
  Η χώρα είναι εδώ και καιρό ανεπίδεκτη βελτιώσεων, δεν είναι τωρινή η κρίση, απλά τώρα το καταλάβαμε βαθειά μες στην τσέπη, διότι οι υπερκαταναλωτισμοί μας βρήκαν στερεμένες βρύσες. Κι επειδή δεν είμαι ούτε ήρωας ούτε και ντιπ κορόιδο, βάζω την ουρά στα σκέλια και λέω να πάω καλύτερα σε ένα επίπονο τέλος, παρά να μένω σ’έναν ατελείωτο πόνο, όπου επαναλαμβάνεται η κάθε μου μέρα σαν τη μέρα της μαρμότας «σήμερα πιάσαμε τους φοροφυγάδες, αύριο βρήκαμε τις καταθέσεις, μεθαύριο θα γλυτώσουμε τη στάση πληρωμών, προχθές πήραμε τη δόση, χτες τα συμφέροντα κινούν τις πολιτικές μαριονέτες, κτλ, κτλ». Ένας δάσκαλος μου μου έλεγε και τότε δεν έδινα σημασία, ότι ο αγώνας είναι για την αξιοπρέπεια. Ε λοιπόν, εδώ αυτός ο αγώνας χάθηκε (ή τον έχασα εγώ, δεν ξέρω), ή ήταν στημένος εξαρχής σαν ματς Α’ Εθνικής
  Καλή Χρονιά σε όλους, καλώς σας βρήκα, δυστυχώς ολίγον ζοχαδιασμένος, αλλά δεν απαισιοδοξώ, η Γη είναι μεγάλη, ίσαμε την παλάμη μας! κάπου θα βρίσκεται η Τύχη μας, δεν μπορεί. Ευτυχισμένο το 2012 και καλά Όνειρα/Σχέδια/Πλάνα/προγράμματα σε όλους και όλες. Μ.

 • Λητώ Σεϊζάνη

  Ακριβώς όπως το έθεσες. Θέμα τσέπης ήταν. Όλα τα υπόλοιπα δεν μας ενοχλούσαν τόσα χρόνια. Μόλις μας πειράξανε την τσέπη, όμως, εξαγριωθήκαμε, ξεσηκωθήκαμε, αγανακτήσαμε.

 • χρειάστηκε να δω το μισθό μου να μειώνεται για να στραφώ στον εθελοντισμό για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μου και ν’ ακούσω μια μέρα τον εαυτό μου να λέει: δεν ξέρω τι έκανα ως τώρα

  ας το δούμε ως μια ευκαιρία για να ερευνήσουμε άλλους τρόπους να διάγουμε το βίο μας και να ασκηθούμε να κάνουμε πράγματα χωρίς να ζυγίζουν σε χρήμα

  καλή χρονιά

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους σας!
  Έχεις απόλυτο δίκιο Aiglie.
  Από το πολύ ωραίο σου άρθρο συγκρατώ τις εξής δυο προτάσεις: «Η κρίση είναι μια μεταμφιεσμένη ευκαιρία» και αυτή σχετικά με τον εθελοντισμό «Βοηθάει να ξυπνήσει μέσα σου ο θαυμασμός, εκεί που πρώτα διαχεόταν ψυχοφθόρος ο οίκτος.»

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.