Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ρενέ Μαλτέτ

«Ο χασάπης»

Γεννημένος το 1930 στη Βρετάνη της Γαλλίας, ο Ρενέ Μαλτέτ (René Maltête) εγκαταστάθηκε στο Παρίσι μόλις ενηλικιώθηκε. Ονειρεύεται να εργαστεί σε κινηματογραφικές παραγωγές αλλά ζει από διάφορα επαγγέλματα. Καταφέρνει όμως να πιάσει δουλειά κοντά στον Jacques Tati όταν αυτός γυρίζει την κωμωδία  Jour de fête -και στον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Claude Barma.

Το 1956, δεν έχει ακόμα αρκετά λεφτά για να αγοράσει μια κάμερα και να γίνει σκηνοθέτης. Συμβιβάζεται με λιγότερα και  αποκτά μια φωτογραφική μηχανή: αντί για 24 εικόνες το δευτερόλεπτο που προσφέρει η τότε κάμερα, θα αρκεστεί σε μια εικόνα πού και πού.

Με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι περπατάει πολύ για να βρεί ασυνήθιστες και  κωμικές σκηνές στο μεταπολεμικό Παρίσι. Ο Μαλτέτ ανήκει έτσι σ’ένα σπάνιο είδος φωτογράφων στο οποίο και πρωτοπορεί. Ακόμα σήμερα είναι από τους λαμπρότερους αντιπροσώπους του είδους του.

Το πρώτο βιβλίο του έχει τίτλο «Paris des rues et des chansons» («Το Παρίσι των δρόμων και των τραγουδιών») του 1960.  Οι φωτογραφίες του συνοδεύονται απο λεζάντες και κείμενα των καταξιωμένων Boris Vian, André Breton, Jacques Prévert, Charles Trénet, Georges Brassens, Mouloudji, Pierre Marc Orlan (συγγραφέα του Quai des Brumes) κτλ.  Άλλα βιβλία θα ακολουθήσουν.

Έλεγε για την τέχνη του:  «Η αυστηρότητα και η ακρίβεια της σύνθεσης είναι ουσιαστικές δεσμεύσεις για μια πετυχημένη φωτογραφία«. Έβλεπε το χιούμορ ως «μια απο τις σαφέστερες εκδηλώσεις της ψυχικής ευφυϊας, ειλικρίνειας και υγείας» . Γι’αυτόν το χιούμορ αποτελεί μια έκφραση που έχουμε ανάγκη περισσότερο απ’οτιδήποτε άλλο γιατί μας επιτρέπει να μην υποστούμε όλο το βάρος των γεγονότων που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

Απολαύστε τις εικόνες μιας καθημερινότητας γεμάτης ποιητικό χιούμορ, απ’ όπου ξεπροβάλλει μια φιλοσοφική διάσταση.

«Η πλειοψηφία είστε εσείς»

«Έργα»

«Θανάσιμα αμαρτήματα»

«Πόδια»

H Ira είναι φωτογράφος και μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τη δουλειά της εδώ.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Απίθανος! Ο Janol Apin που παρουσίασες πριν τις γιορτές δεν είναι τίποτα δίπλα του.

  • Λητώ Σεϊζάνη

    Μου άρεσε και μένα πάρα πολύ. Και συγκρατώ αυτό που έγραψες Ήρα:
    «Γι’αυτόν το χιούμορ αποτελεί μια έκφραση που έχουμε ανάγκη περισσότερο απ’οτιδήποτε άλλο γιατί μας επιτρέπει να μην υποστούμε όλο το βάρος των γεγονότων που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.» Είναι πολύ σημαντικό. Τι θα γινόμαστε χωρίς το χιούμορ;

  • Ο χασάπης της πρώτης φωτογραφίας μοιάζει σαν να έσφαξε όλα τα πρόβατα της δεύτερης και να τα έφαγε μόνος του.

  • Δεν μπορώ να συγκρίνω τον Janol Apin με τον Μαλτέτ παρόλο που έχουν και οι δύο χιούμορ. Θες την εποχή, θες την τεχνολογία… Νομίζω πως για τον Μαλτέτ, μιλάμε για τρόπος ζωής 100%. Δεν είμαι σίγουρη αν έβγαινε ποτέ χωρίς τη μηχανή του! 😉

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.