Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή | Shakespeare’s Globe

Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή
Κι όλοι οι άντρες κι οι γυναίκες είν’απλώς ηθοποιοί

Σαίξπηρ, Όπως σας αρέσει, Δεύτερη πράξη, έβδομη σκηνή

Ο Sam Wanamaker (1919 – 1993), Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, εγκατέλειψε την χώρα του την εποχή του Μακαρθισμού λόγω των πεποιθήσεών του και εγκαταστάθηκε στην Μεγ. Βρετανία. Θεωρείται ο βασικότερος συντελεστής της δημιουργίας του Θεάτρου Shakespeare’s Globe σε απομίμηση εκείνου που είχε φτιάξει ο Σαίξπηρ και  λεγόταν The Globe.

Αν και πολλά στοιχεία γύρω από την ζωή του Σαίξπηρ και την εποχή του παραμένουν άγνωστα, πιστεύεται πως το αρχικό θέατρο είχε δημιουργηθεί to 1599 από τον θίασο του Σαίξπηρ που είχε το όνομα Lord Chamberlain’s Men. Το θέατρο αυτό καταστράφηκε από πυρκαϊά το 1613. Στην ίδια θέση ανεγέρθη νέο θέατρο με το ίδιο όνομα που λειτούργησε από το 1614 μέχρι το 1642 και καταστράφηκε δυο χρόνια αργότερα στην διάρκεια πολιτικών αναταραχών.

Το σύγχρονο Globe, το οποίο εμπνεύσθηκε ο Wanamaker αλλά δεν ευτύχησε να το δει τελειωμένο μια που πέθανε τέσσερα χρόνια πριν τα εγκαίνια που έγιναν το 1997, βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από το αρχικό. Η κατασκευή του μοιάζει περισσότερο μ’εκείνη του δεύτερου θεάτρου καθώς υπήρχαν περισσότερες πληροφορίες γύρω απ’αυτήν. Αποτελεί μια όσο το δυνατόν πιστή αναδημιουργία του με την διαφορά ότι έχει μεγαλύτερη σκηνή και πιο φαρδιές σκάλες.

Πώς όμως ήταν η προφορά των αγγλικών την εποχή του Σαίξπηρ; Πώς εξελίχθηκε η εκφορά φωνηέντων και συμφώνων στην διάρκεια των αιώνων; Το βίντεο που ακολουθεί μας το εξηγεί.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.